Hrvatski kanaderi na međunarodnoj vježbi u Grčkoj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/kanaderi_g_01052014_v.jpg
Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

Pripadnici Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a, ukupno 4 posade po 4 člana, s dva aviona Canadair CL-415 poletjeli su iz vojarne Zemunik jutros, 1. lipnja 2014., u Atenu u Grčkoj kako bi sudjelovali na međunarodnoj vježbi civline zaštite "EU Prometheus 2014".

U sklopu scenarija vježbe, koji se događa u realnom vremenu, poziv u pomoć hrvatskim posadama sigao je u ranim jutarnjim satima jer  je pokrenut mehanizam za civilnu zaštitu EU-a, budući da kapaciteti Grčke nisu bili dostatni u zaustavljanju i gašenju požara katastrofalnih razmjera koji je ugrozio naseljena i industrijska područja Grčke.

Uz Grčku i Hrvatsku, na vježbi sudjeluju Italija, Litva i Cipar, a cilj je uvježbati i provjeriti postupke slanja međunarodne pomoći, stvaranje i testiranje zajedničkih modula civilne zaštite EU te procjena koordinacije pomoći putem Kriznog centra u Bruxellesu (Emergency Response Center).

Uz zračne snage, koje obuhvaća zrakoplovni vatrogasni modul, Republika Hrvatska na vježbi sudjeluje i zemaljskim modulom za gašenje požara raslinja, u kojem sudjeluje i 16 pripadnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje s vozilima i opremom za gašenje požara.

Prvi put u povijesti EU Mehanizma civilne zaštite na vježbi aktivno sudjeluju i profesionalni novinari iz grčkih medija, koji će izvještavati o katastrofi u Grčkoj te intevjuirati sudionike vježbe na sve tri razine (nacionalnoj, taktičkoj i operativnoj), a tiskat će se i tri posebna izdanja o operacijama na terenu i napretku djelovanja s komentarima i analizama odgovora i učinkovitosti institucija u poduzimanju mjera u gašenju požara i pokretanja mehanizama slanja međunarodne pomoći. Koristit će se više od 20 različitih komunikacijskih sredstava i modernih tehnologija, a sve u realnom vremenu.

Prije polijetanja iz Zemunika, zamjenik zapovjednika PPE i čelnik tima hrvatskih posada na vježbi u Grčkoj satnik Tomislav Vacenovski kazao je kako je sudjelovanje na međunarodnim vježbama korisno i značajno jer se razmjenjuju iskustva te iznose novi pristupi i tehnički noviteti, a kako su hrvatske protupožarne posade u najvećoj mjeri samostalno razvijale svoju taktiku gašenja te općenito organizaciju i sustav upoprabe zračnih snaga, uvijek je dobro čuti kako to rade i druge zemlje. „Imamo vrhunski osposobljene protupožarne timove i na kanaderima i na airtractorima, zadnjih nekoliko godina pružamo pomoć i drugim zemljama, a svoju moć i sposobnost na najbolji mogući način potvrdili smo prošle godine u Portugalu, kada je naše djelovanje na požarištima ocijenjeno izvrsnim“, istaknuo je Vacenovski.

Hrvatska je do sada pružala pomoć u gašenjima požara u Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Izraelu i Portugalu te je ovo još jedna prigoda za usklađivanje postupaka i procedura za djelovanje u drugim državama, kao i za prezentaciju hrvatske taktike gašenja požara iz zraka, u kojima posade kanadera HRZ-a i PZO-a imaju golemo iskustvo.

    Hrvatski kanaderi na međunarodnoj vježbi u Grčkoj

    Foto: HRZ i PZO/ M Karačić

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatski-kanaderi-na-medunarodnoj-vjezbi-u-grckoj/kanaderi_g_01052014_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatski-kanaderi-na-medunarodnoj-vjezbi-u-grckoj/kanaderi_g_01052014_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatski-kanaderi-na-medunarodnoj-vjezbi-u-grckoj/kanaderi_g_01052014_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatski-kanaderi-na-medunarodnoj-vjezbi-u-grckoj/kanaderi_g_01052014_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatski-kanaderi-na-medunarodnoj-vjezbi-u-grckoj/kanaderi_g_01052014_5.jpg


Priopćenja