Hrvatski Canadairi u pomoći gašenja požara u BiH

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/canadiar_01082017_v-4.jpg
Foto: Arhiva HRZ i PZO

Pripadnici Protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 danas, u četvrtak, 3. kolovoza 2017. godine upućeni su u Bosnu i Hercegovinu, na ispomoć kod gašenja velikih požara koji su zahvatili područje Ljubuškog, a temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske.

Naime, na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova BiH i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane i uz prethodnu suglasnost predsjednice Republike, donesena je Odluka Vlade Republike Hrvatske o uporabi Oružanih snaga u svrhu pružanja humanitarne pomoći BiH radi gašenja požara.

U skladu s Odlukom Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH donio je naredbu za upućivanje šest pripadnika Oružanih snaga RH s dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 u BiH, radi gašenja požara.

Hrvatska je dosad Bosni i Hercegovini pružala pomoć u gašenjima požara u pet navrata i to kroz 2012. i 2013. godinu. Osim u BiH, Hrvatska je također pružala pomoć u gašenjima požara i u Crnoj Gori, Makedoniji, Grčkoj, Izraelu i Portugalu.



Priopćenja