Hrvatski Canadair gasi požar u Sloveniji

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/03/canadiar-cl-866-1024x683.jpg
Foto: Arhiva MORH/ M. Karačić

Hrvatska vojska i ove godine spremna je pružiti pomoć svojim partnerima i saveznicima u borbi s požarima, poručio je ministar Banožić

Protupožarni avion Canadair CL-415 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u utorak 29. ožujka 2022. upućen je u Republiku Sloveniju radi pružanja pomoći slovenskim vatrogascima u gašenju velikog šumskog požara koji je izbio u ponedjeljak u okolici mjesta Preddvor kod Kranja.

Ministar obrane Mario Banožić, u okviru bilateralne suradnje, donio je u Naredbu o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Republici Sloveniji.

Pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu jedna od zadaća Hrvatske vojske koja je spremna uključiti se u pružanje pomoći svim svojim susjedima, partnerima i prijateljima.

U gašenju požara na području Republike Slovenije angažirana je jedna posada aviona CL-415.
“Hrvatska vojska i ove godine spremna je pružiti pomoć svojim partnerima i saveznicima u borbi s požarima. Podsjećam kako su tijekom prošle godine naši Canadairi bili angažirani u Bosni i Hercegovini, Grčkoj i Turskoj. Time su pokazali visoku razinu obučenosti, profesionalizma i spremnosti. Ovo je prilika za istaknuti kako je Hrvatska vojska spremna za nadolazeću protupožarnu sezonu te kako će i ovaj put potvrditi važnost uloge HV-a u zaštiti sigurnosti svih hrvatskih građana i turista tijekom ljetnih mjeseci”, rekao je ministar Banožić.

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 3. ožujka 2022. godine donijela Odluka o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini.

Objava Hrvatski Canadair gasi požar u Sloveniji pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja