Hrvati organizirali natjecanje desetina u Borbenoj grupi Poljska

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2020/06/cpl-justin-stafford-8-1024x681.jpg
Pripadnici 6. hrvatskog kontingenta NATO u Republici Poljskoj organizirali su u subotu 27. lipnja 2020., natjecanje desetina | Foto: ČOJI 6. HRVCON i US Army Cpl. Justin Stafford/ eFP BG-POL

Pripadnici 6. HRVCON-a u Poljskoj organizirali natjecanje desetina te od ukuno osam timova ostvarili odlično drugo mjesto

Pripadnici 6. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj organizirali su u subotu 27. lipnja 2020., natjecanje desetina na vojnom poligonu „Bemowo Piskie“.

Natjecalo se osam desetina zemalja Borbene skupine i to po jedna iz hrvatskog, rumunjskog i britanskog kontingenta te pet desetina iz postrojbi američkog kontingenta.

Hrvati su preuzeli organizaciju natjecanja nakon što su na prošlom bili pobjednici, a osim što su sudjelovali u natjecanju, pripadnici hrvatskog kontingenta su imali zadaću mjeriti vrijeme i pratiti izvršenje natjecanja.

Svi sudionici natjecanja svladavali su zadaće u odori, sa zaštitnim prslukom i pločama. Radeći kao tim morali su preći udaljenost od 4,1 kilometara noseći pritom cijelo vrijeme ranjenika na nosilima. Na trasi natjecanja svladavali su prepreke raspoređene na četiri radne točke. Na prvoj radnoj točki pod nazivom Paukova mreža, svaki se natjecatelj morao provući kroz jedan od trokutnih prolaza. Na drugoj radnoj točki, natjecatelji su se na stazi dugoj 100 metara nosili u parovima. Na trećoj radnoj točki, sudionici su puzali ispod mreže, a na posljednoj radnoj točki s kamionskom gumom, sve desetine su morale napraviti ukupno po 100 čučnjeva, 100 zgibova i 100 podizanja gume.

Ovoga puta, najboljima su se pokazali izvidnici Legion Troopa iz britanskog kontingenta, za njima su stigli Hrvati, a potom i pripadnici rumunjskih Plavih Škorpiona.

Hrvatska desetina jedina je u svojim redovima imala i dvije natjecateljice

Hrvatska desetina jedina je u svojim redovima imala i dvije natjecateljice, poručnicu Slađanu Žabić i desetnicu Klaudiju Jurić-Arambašić, koje su ravnopravno nosile teret i napore sa svojim kolegama. Desetnica Jurić-Arambašić tom je prigodom rekla: „Poručnici Žabić i meni ovo je bilo prvo natjecanje ovakvog tipa. Osjećala sam se ponosnom što sam bila dio tima. Natjecanje je bilo dosta zahtjevno i trebalo je uložiti mnogo snage i truda za izvršenje zadaća na radnim točkama. Dodatnu vrijednost natjecanju dalo je međunarodno okruženje i sudjelovanje ostalih nacija. Biti drugi u ovakvoj konkurenciji, za nas je veliki uspjeh“.

Prvi dočasnik HRVCON-a nadnarednik Nenad Petrić rekao je nakon natjecanja: „Možemo biti ponosni što smo jedini od svih osam timova imali ne jednu, već dvije natjecateljice, a u cilj smo ušli sa samo minutu i pol zaostatka iza elitne izvidničke postrojbe iz Ujedinjenog Kraljevstva. Sve pohvale svima na trudu i pomoći u organizaciji i provedbi ovog natjeanja, a ponajvše našim natjecateljima koji su još jednom prikazali da su Oružane snage RH na visokoj razini i spremne za sve izazove.“

Ovakav tip natjecanja odvija se redovito u Borbenoj grupi Poljska, kako bi se, uz provjeru borbene spremnosti kroz obuku i vježbe, pospješila i provjerila fizička pripremljenost pripadnika Borbene grupe. Ovakve provjere važne su i zbog jačanja ukupne spremnosti Borbene grupe, no one predstavljaju i odličnu priliku za upoznavanje i zbližavanje pripadnika četiri nacije.

Natjecanje desetina u Poljskoj

Flickr: fotogalerija

 

Objava Hrvati organizirali natjecanje desetina u Borbenoj grupi Poljska pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja