Helikopteri borbenog zrakoplovstva SAD-a na Plesu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/11/borbeni_helikopteri_pleso_07112018_27.jpg
Foto: MORH / T. Brandt\n

Na Plesu potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i veleposlanik SAD-a Robert Kohorst sa suradnicima, obišli su skupinu helikoptera tipa AH-64 Apache borbenog zrakoplova SAD-a

U 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu u srijedu, 7. studenog 2018. potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i veleposlanik SAD-a Robert Kohorst sa suradnicima, obišli su skupinu helikoptera tipa AH-64 Apache borbenog zrakoplova SAD-a koji borave u Zagrebu u sklopu putovanja prema zrakoplovnoj bazi Stefanovikieo u Helenskoj Republici.

Radi se o helikopterima koji su dio veće skupine od ukupno 20 helikoptera tipa AH-64 Apache, CH-47 Chinook i UH-60 Blackhawk iz sastava 4. brigade borbenog zrakoplovstva SAD-a koji na području Europe sudjeluju u pripremama za sudjelovanje u misiji Resolute Support u Afganistanu. Zrakoplovna baza u Helenskoj Republici zbog povoljnih meteoroloških uvjeta njihova je krajnja europska destinacija, gdje će posade helikoptera provesti posljednje pripreme prije upućivanja u područje operacije u Afganistanu.



U toj prigodi, ministar Krstičević pozdravio je predstavnike SAD-a istaknuvši kako je ovaj posjet još jedna potvrda izvrsne suradnje i strateškog partnerstva sa SAD-om. "SAD je naš ključni partner i saveznik u području obrane i sigurnosti, a današnja aktivnost potvrda je prijateljstva i partnerstva između Hrvatske i SAD-a", rekao je ministar. U kontekstu započetog procesa postupnog prelaska Hrvatske vojske na zapadnu tehnologiju ministar je istaknuo važnost posjeta američkih helikoptera čime su hrvatski piloti i tehničari dobili priliku upoznati se i s ovim tipom helikoptera. "Drago mi je da smo kroz ovih nekoliko dana domaćini našim američkim partnerima. Ovo je po prvi put da je ovakav helikopter sletio u našu zrakoplovnu bazu" rekao je ministar Krstičević.

Veleposlanik SAD-a Robert Kohorst zahvalio je ovom prigodom hrvatskoj Vladi i ministru Krstičeviću za pruženo domaćinstvo američkim helikopterima u zrakoplovnoj bazi na Plesu istaknuvši kako je ovo još jedan primjer sjajne suradnje oružanih snaga dviju zemalja.

Foto: MORH / T. Brandt

Vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers također je istaknuo zadovoljstvo što je danas na Plesu gdje se još jednom može vidjeti sjajna suradnja između dvije države, te pojasnio kako je riječ o helikopterima koji su na putu prema Grčkoj gdje će posade provoditi obuku.

Zamjenik zapovjednika i načelnik stožera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Michael Križanec ukratko je iznio karakteristike helikoptera AH-64 Apache istaknuvši kako je riječ o jurišnom helikopteru koji je namijenjen za uništavanje oklopljenih ciljeva, koji nosi široku paletu naoružanja, nevođenih i vođenih raketa zrak-zrak, te koji zbog svojih karakteristika uvelike olakšava rad posadi i pilotima koji ga koriste.

Drago mi je da je zrakoplovna baza Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bila domaćin našim partnerima iz SAD-a i da smo imali prilike s američkim kolegama razmijeniti vrijedna iskustva, zaključio je Križanec.



Priopćenja