Helikopter HRZ i PZO u Crnoj Gori tijekom vikenda sudjelovao u pružanju humanitarne pomoći te prevezao 86 osoba i 1,5t tereta

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/crna_gora_20022012_c.jpg

Helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) koji je u petak, 17. veljače 2012. upućen u pružanje humanitarne pomoći Crnoj Gori, ostvario je tijekom vikenda 41 let u ukupnom trajanju od 10h15min pri čemu je prevezeno 86 osoba i 1,5 tone tereta. Helikopter HRZ i PZO prevozio je osobe te humanitarnu pomoć i lijekove na području Nikšića i Kolašina, odnosno u naselja koja su uslijed velikih sniježnih oborina u potpunosti ostala odsječena.


Na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, odluku o pružanju humanitarne pomoći donijela je Vlada Republike Hrvatske, uz suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, nakon čega je u tu susjednu zemlju upućen helikopter HRZ i PZO Mi-8 MTV-1 sa osam pripadnika OSRH. Osim Hrvatske, već ranije su u humanitarnoj pomoći sudjelovale i druge zemlje članice NATO-a. Tako su u Crnu Goru bili upućeni helikopteri Slovenske vojske, Oružanih snaga Grčke, a humanitarnu pomoć uputile su i Sjedinjene Američke Države(SAD).
VIDEO
{videoplaylist}helikopter_17022012{/videoplaylist}



Priopćenja