General Tuškan na konferenciji za medije o PP sezoni 2018.

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/06/dusuz_general_tuskan.jpg
General Tuškan na konferenciji za medije o PP sezoni 2018. | Foto: DUZUS

Zapovjednik Zapovjedno–operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Krešo Tuškan sudjelovao je u utorak, 12. lipnja 2018. u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje na međuresornoj konferenciji za medije pod nazivom "Priprema sustava civilne zaštite za požarnu sezonu 2018".



Zapovjednik Zapovjedno–operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Krešo Tuškan sudjelovao je u utorak, 12. lipnja 2018. u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje na međuresornoj konferenciji za medije pod nazivom "Priprema sustava civilne zaštite za požarnu sezonu 2018".

Konferencija je održana u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Ministarstva obrane RH, Hrvatskih šuma, Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanje i Hrvatskih autocesta čiji su predstavnici pojasnili način i djelovanje svojih snaga u Protupožarnoj sezoni 2018., temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku.

O spremnosti Hrvatske vojske za protupožarnu sezonu govorio je general Tuškan naglasivši kako je dobra analiza prošlogodišnje PP sezone bila izvrstan temelj za pripremu ovogodišnje sezone te da su Protupožarne namjenski organizirane snage OSRH (PP NOS OSRH) spremne za izvršavanje zadaća pružanja pomoći sustavu civilne zaštite u gašenju požara. „U Ministarstvu obrane je došlo do reorganizacije u nekoliko segmenata. Dok će zračne snage sudjelovati u istom obimu kao i prošle godine, najveće promjene su u dijelu kopnenih snaga koje će sudjelovati s osam PP vodova od 200 pripadnika u spremnosti za brzu intervenciju te dodatnim snagama od 100 pripadnika za ojačanje snaga. Snage u spremnosti, po dva voda, bit će razmještene u Kninu, Benkovcu, Sinju i Divuljama te će biti spremne za izlazak na teren u okviru tzv. zlatnog sata“, pojasnio je general Tuškan dodavši da je riječ o početnom rasporedu snaga koji se može povećavati sukladno potrebama te da kopnene snage mogu izdvojiti i do 1000 pripadnika za izvršavanje ove zadaće.

Jedan od dijela reorganizacije OSRH za vrijeme PP sezone, objasnio je general Tuškan, je i uporaba bespilotnih letjelica koje će se koristiti u zadaćama izviđanja rane detekcije požara, kao i nadzora požarišta. Što se tiče mornaričkih snaga, njihov angažman je ostao isti kao i prošle godine, a znatne promjene su nastupile i u sustavu upravljanja s ciljem poboljšanja prikupljanja i obrade podataka te brzine donošenja odluke i koordinacije. "Odlučivanje o angažmanu vojnih snaga prebačeno je iz Zagreba u novo Situacijsko središte Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama s opremom za prijenos slike i prikaz svih relevantnih informacija u realnom vremenu, gdje na jedno mjesto pristižu sve informacije o situaciji na terenu kako bi se mogle donijeti najbolje odluke o rasporedu snaga i sredstava koje će biti angažirane", pojasnio je general Tuškan.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković predstavio je sustav vatrogastva za ovogodišnju protupožarnu sezonu naglasivši kako smo na početku još jedne protupožarne sezone za koju je sustav spreman i u kojoj svi sudionici trebaju djelovati koordinirano u sinergiji kako bi izvršili sve zadaće koje su pred njih postavljene. „Zahvaljujem svim sudionicima civilne zaštite i sustava domovinske sigurnosti koji su sudjelovali u pripremi ovogodišnje protupožarne sezone i međuresornoj vježbi "Sigurnost 18", jednoj od 15 dogovorenih mjera na okruglom stolu o poboljšanju aktivnosti i koordinacije za ovogodišnju protupožarnu sezonu“, rekao je Tucaković, poručivši kako će ove godine u gašenju požara u priobalju sudjelovati 1116 profesionalnih vatrogasaca i 5076 dobrovoljnih vatrogasaca iz priobalnih županija, 1113 sezonskih vatrogasaca i 98 vatrogasaca s 13 vozila iz kontinentalnog dijela Hrvatske dislociranih na 12 mjesta.

Zadovoljstvo suradnjom svih sastavnica civilne zaštite te pripremama za ovogodišnju PP sezonu izrazili su i predstavnici Hrvatskih šuma, Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanje i Hrvatskih autocesta, pozvavši građane na suradnju s nadležnim službama, na ranu i brzu dojavu požara, te da zbog preventivnog djelovanja ne potpaljuju vatru i ne bacaju žar, posebno za vrijeme vjetra jer za gašenje požara velike probleme predstavljaju bura, jugo i maestral.



Priopćenja