General Šundov obišao hrvatske sudionike vježbe ANAKONDA 16 u Poljskoj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/anakonda_17062016_v.jpg
Foto: OSRH/ B. Gaćina

U sklopu održavanja međunarodne vojne vježbe Anakonda 16 na vojnom poligonu Drawsko Pomorskie u Republici Poljskoj u četvrtak, 16. lipnja 2016. održan je Dan uvaženih gostiju, kojem je nazočio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov s izaslanstvom.

 Načelnik Glavnog stožera OS RH je u pratnji zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-pukovnika Mate Ostovića, načelnik stožera - zamjenika zapovjednika Gardijske motorizirane brigade brigadir Tihomira Kundida i zapovjednika mehanizirane bojne "Gromovi" Gardijske motorizirane brigade bojnik Romana Kelnerića obišao pripadnike Oružanih snaga koji sudjeluju u vježbi Anakonda 16.

U sklopu Dana uvaženih gostiju vojni poligon Drawsko Pomorskie su obišli i brojni visoki civilni i vojni uzvanici predvođeni poljskim ministrom obrane Antonijem Macierewiczem, zapovjednikom američkih kopnenih snaga u Europi general-pukovnikom Benom Hodgesom i zapovjednikom Poljskih oružanih snaga za operacije general-pukovnikom Marekom Tomaszyckim.

Na vojnom poligonu Drawsko Pomorskie tom su prigodom upriličene dvije pokazne vježbe: oklopno-mehaniziranih snaga, potpomognutih topništvom i borbenim zrakoplovstvom koje su sačinjavali pripadnici oružanih snaga Albanije, Bugarske, Litve, Makedonije, Poljske, Švedske i Sjedinjenih Američkih Država, specijalnih snaga potpomognutih borbenim zrakoplovstvom koje su sačinjavali pripadnici oružanih snaga Hrvatske, Mađarske, Poljske i Sjedinjenih Američkih Država, te je upriličen tehničko-taktički zbor naoružanja i vojne opreme na kojem su se uz predstavnike poljske vojne industrije predstavile i oružane snage zemalja sudionica vježbe.
Oružane snage RH predstavljali su pripadnici Pukovnije vojne policije.

Oružane snage Republike Hrvatske u vježbi  u Poljskoj sudjeluju s 258 pripadnika i 50 motornih vozila i to kao mehanizirane satnija pješaštva iz mehanizirane bojne "Gromovi", mobilni medicinski tim iz mehanizirane bojne "Gromovi", stožerno osoblje u zapovjedništvu bojne, vod za dekontaminaciju Bojne NBKO Hrvatske kopnene vojske, tim za specijalne operacije (SOTU) Zapovjedništva specijalnih snaga, vod Vojne policije u sklopu multinacionalnih snaga vojne policije, vod za pretovar tereta, kuhari iz Zapovjedništva za potporu, medicinski tim iz Zapovjedništva za potporu, stožerno osoblje u koalicijskoj grupi za potporu (CLSG), stožerno osoblje u Zapovjedništvu vježbe te tim za odnose s javnošću i protokol.

Prilikom susreta s pripadnicima Oružanih snaga RH, general Šundov je istaknuo kako je ponosan na sve zbog dostojnog predstavljanja Oružanih snaga RH te truda i zalaganja koje su uložili da bi vježba ANAKONDA 16 bila odrađena na uspješan način. "Stečena iskustva u ovoj vježbi trebamo primijeniti kod kuće, na svim razinama, a posebno u postrojbama koje su sudjelovale u vježbi, u mehaniziranoj bojni Gromovi, Bojni NBKO, Zapovjedništvu za potporu, Zapovjedništvu specijalnih snaga i Pukovniji vojne policije", dodao je general Šundov.

Vježba ANAKONDA tradicionalna je vojna vježba Poljskih oružanih snaga koja se provodi svake dvije godine, a ove godine to je i najveća vježba američkih snaga u Europi, te najveća združena vježba održana u posljednjih nekoliko godina.
 Na vježbi od 7. do 17. lipnja 2016. sudjeluje više od 31 000 pripadnika oružanih snaga (kopnene vojske, zrakoplovstva, mornarice i specijalnih snaga), oko 3000 vojnih motornih vozila, preko 100 vojnih zrakoplova i 12 vojnih brodova iz 23 zemlje članice NATO saveza i partnerskih zemalja. Vježba se održava na poljskim vojnim poligonima i vježbalištima Orzysz, Zagan, Wedrzyn, Drawsko Pomorskie, Torun, Nowa Deba, Chelmno, Ustka i Swidwin.

Organizirana kao odgovor na suvremene sigurnosne prijetnje, kao demonstracija jedinstva i solidarnosti, kao test sposobnosti i spremnosti kolektivne obrane te brzog odgovora na potencijalne ugroze NATO saveza. Scenarij vježbe bio je obrambenog karaktera, a njime je provjerena sposobnost vođenja združenih operacija i angažiranja velikog broja vojnika iz mnogih zemalja članica NATO saveza i Partnerstva za mir.



Priopćenja