General Mate Pađen vojni predstavnik RH pri NATO i EU

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/padjen_11032015_v.jpg
Foto: Arhiva OSRH/ S. Brigljević

U Vojnom predstavništvu Republike Hrvatske pri NATO i EU u Bruxellesu general bojnik Mate Pađen preuzeo je dužnost vojnog predstavnika RH pri NATO i EU.

General bojnik Mate Pađen rođen je 24. rujna 1962. u Ogulinu. Završio je Vojno-tehnički fakultet u Zagrebu, smjer strojarstvo, visoke vojne škole u zemlji i inozemstvu, između ostalog i National Defense University u Washingtonu, gdje je stekao titulu magistra znanosti iz područja strategije nacionalnih resursa.

Sudionik je Domovinskog rata te je obnašao niz stožernih i zapovjednih dužnosti. Također, u bogatoj karijeri obnašao je niz dužnosti vezanih za obrambenu politiku i međunarodnu vojnu suradnju u MORH-u i Oružanim snagama RH. Bio je na dužnosti vojnog izaslanika Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama 2007. godine, a 2008. godine imenovan je i na dužnost vojnog izaslanika Republike Hrvatske u Kanadi sa sjedištem u Washingtonu. Bio je zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske za operacije 2012. godine i direktor Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske od lipnja 2014. do veljače 2015.
Odlikovan je Spomenicom domovinske zahvalnosti, Spomenicom Domovinskog rata, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, Redom bana Josipa Jelačića, Redom kneza Branimira s ogrlicom te medaljama ”Oluja” i ”Iznimni pothvat”.



Priopćenja