General Lovrić na Konferenciji načelnika GS zemalja A-5

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/a5_1-30062011_logo_v.jpg

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Drago Lovrić nazočio je na 14. konferenciji načelnika glavnih stožera zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje (A-5) koja je održana 27. i 28. lipnja 2011. u Garmisch-Partenkirchenu u Saveznoj Republici Njemačkoj.


Predsjedatelj i domaćin konferencije bio je zamjenik zapovjednika Zapovjedništva SAD-a za Europu general pukovnik John D. Gardner koji je pozdravio nazočne te je naglasio važnost susreta i važnost Američko-jadranske povelje kao simbola uspješne suradnje i partnerstva.

Na Konferenciji je potpisana zajednička izjava načelnika glavnih stožera zemalja potpisnica A-5 u kojoj je prvenstveno potvrđena predanost jačanju suradnje unutar Američko-jadranske povelje.

Tijekom sastanka potvrđena je i predanost jačanju odnosa sa zemljama potpisnicama te produbljivanju suradnje kroz razvoj regionalnih inicijativa. Razgovaralo se o odnosima u regiji kao dio zajedničkih napora u očuvanju trajnog mira i stabilnosti te je istaknuto kako postoji potreba za regionalnim pristupom u izgradnji, poboljšanju i održavanju ključnih sposobnosti i znanja.

Naglašena je i potreba za sveobuhvatnim, integriranim i interoperabilnim  sustavom u pružanju regionalne slike zračnog prostora.

Tijekom rasprave, također je istaknuta važnost regionalnih obučnih aktivnosti, a identificirane su vježbe koje se mogu proširiti i pozvati na veće sudjelovanje te obuhvatiti i regionalni pristup sigurnosti i sustavu odgovora na krizne situacije, posebice humanitarnu i pomoć u slučaju katastrofa. Uz to su razmotreni i konceptualni prijedlozi novih inicijativa u obuci, a snažnu potporu je dobila kombinirana obuka za izmještaj u misije i integrirana obuka uz sudjelovanje partnerskih saveznih država.

Četrnaestom radnom konferencijom načelnika glavnih stožera zemalja potpisnica potvrđeno je još jednom da je Američko-jadranska povelja iz 2003. godine instrument razvoja pozitivne klime za daljnje jačanje sigurnosti u regiji. Održavanje sljedećeg sastanka najavljeno je za jesen 2011. godine u Republici Hrvatskoj.

Zajedničku Izjavu potpisali su: zamjenik zapovjednika Zapovjedništva SAD-a za Europu general pukovnik John Gardner, načelnik obrane Republike Albanije brigadni general Maksim Malaj, zamjenik načelnika Glavnog stožera Bosne i Hercegovine general bojnik Rizvo Pleh, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Republike Makedonije general pukovnik Miroslav Stojanovski i načelnik Glavnog stožera Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić.  

Izrazili su svoju zahvalnost Zapovjedništvu Sjedinjenih Američkih Država za Europu na domaćinstvu tijekom ovog važnog i konstruktivnog događaja, Zapovjedništvu združenih snaga u Napulju na njihovoj stalnoj potpori Jadranskoj povelji i doprinosu ovom sastanku te Srbiji i Sloveniji na pribivanju i doprinosu u razmjeni gledišta i ideja s članicama Jadranske povelje.



Priopćenja