General Grdić imenovan novim glavnim inspektorom obrane

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/grdic_20052012-v.jpg

Temeljem odredbi Zakona o obrani, Vlada RH je na sjednici održanoj 12. srpnja 2012. godine, na prijedlog ministra obrane, za novog glavnog inspektora obrane imenovala general pukovnika Darka Grdića.

General pukovnik Darko Grdić rođen je 1961. godine u Đurđenovcu, RH. U oružanim snagama je od početka njihovog formiranja 1991. godine. Bio je ratni zapovjednik Operativne grupe Zagreb i obrane grada Zagreba, načelnik stožera Zbornog područja Osijek te načelnik Uprave rodova KoV Glavnog stožera OS RH. Po završetku rata obnašao je i dužnosti pročelnika Vojnog kabineta predsjednika RH,  načelnika Uprave za operativne poslove Glavnog stožera, zapovjednika HVU "Petar Zrinski" te Vojnog predstavnika RH pri NATO-u i EU u Bruxellesu. Posljednje četiri godine bio je ravnatelj Vojne sigurnosno obavještajne agencije.

U čin general pukovnika promaknut je 2003. godine. General Grdić diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Završio je Zapovjedno stožernu školu OSRH „Blago Zadro“ te Ratnu školu kopnenih snaga SAD-a (U.S.Army War College) gdje je i magistrirao iz područja strateških studija. Za svoj doprinos oružanim snagama odlikovan je s jedanaest odlikovanja i medalja te je više puta nagrađivan i pohvaljivan.

Na dužnosti nasljeđuje dosadašnjeg glavnog inspektora general pukovnika Marijana Marekovića.



Priopćenja