Filatelistička izložba „Hrvatska i Europska Unija“u galeriji "Zvonimir"

U galeriji MORH-a „Zvonimir“, Bauerova 33, u četvrtak 5. svibnja 2011. s početkom u 11 sati, bit će otvorena filatelistička izložba pod nazivom „Hrvatska i Europska Unija“. Izložbu organizira Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH u okviru manifestacija Europskog tjedna, a u suradnji s Hrvatskim filatelističkim društvom Zagreb i Hrvatskim društvom olimpijske filatelije i memorabilije.


Otvorenju izložbe nazočit će državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Andrej Plenković i ispred MORH-a i OSRH zamjenik načelnika GS OSRH za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić.

Na pedesetak filatelističkih vitrina bit će postavljeni izlošci autora, članova Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije: Berislava Turudija, Ivana Librića i Gordana Turudija te članova Hrvatskog filatelističkog društva Tihomira Bilandžića, Ivana Jurkovića, Branimira Bilandžića i Radovana Vukadinovića.

Edukativnom filatelističkom izložbom poštanskim markama, pismima, dopisnicama i drugim poštanskim tiskovinama predstaviti će se nekoliko tema vezanih uz ulazak RH u EU: „Euro“, „Europska unija“, „Europa CEPT“, „Kako je Slovenija obilježila ulazak u EU“, „Asocijacije ne-članica za ulazak u EU“, „Hrvatska i NATO“, „Prijam Hrvatske u CEPT“, „Europa“, „Euro kovanice“, i sl.

Europski tjedan obilježava se svake godine u prvom tjednu mjeseca svibnja, što ove godine obuhvaća Dan Vijeća Europe, 5. svibnja (kada je 1949, osnovano Vijeće Europe, najstarija i najbrojnija europska organizacija), te Dan Europe, 9. svibnja (kada je 1950. objavljena Schumanova deklaracija koja se smatra kamenom temeljcem Europske unije). U skladu s dugogodišnjom tradicijom i u suradnji s Delegacijom Europske unije, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija obilježava Europski tjedan nizom aktivnosti koje se provode kako bi se hrvatski građani što bolje upoznali s mogućnostima i izazovima budućeg članstva u EU.

Izložba se može razgledati do 18. svibnja u radno vrijeme galerije Zvonimir: pon-pet od 10 do 18 sati. Ulaz slobodan.



Najave