Četrnaesta obljetnica vojno redarstvene operacije "Bljesak"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/bljesak_v-1.jpg

U Okučanima je 1. svibnja u nazočnosti najviših državnih dužnosnika, Predsjednika RH Stjepana Mesića, predsjednika Vlade RH Ive Sanadera, podpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, ministara obrane i unutarnjih poslova Branka Vukelića i Tomislava Karamarka, načelnika Glavnog stožera OSRH general zbora Josipa Lucića te ostalih visokih vojnih i civilnih dužnosnika svečano obilježena 14. obljetnica vojno redarstvene operacije „Bljesak“. Operacijom "Bljesak"  je u manje od 32 sata oslobođeno do tada okupirano područje Zapadne Slavonije.

Nakon polaganje vijenaca i paljenja svijeća u Spomen parku hrvatskim vitezovima te pregleda svečanog postroja pripadnika OSRH-a i MUP-a, na prostoru športsko rekreacionog centra Alojzija Stepinca, nazočnima su se obratitili najviši državni dužnosnici.
Predsjednik Stjepan Mesić tom je prigodom istaknuo kako se radilo o odlično pripremljenoj i provedenoj vojno redarstvenoj operaciji kojom su stvoreni uvjeti za "Oluju". Ujedno je istaknuo kako je "Bljesak" bio ključna prekretnica u vojnom smislu. "Danas ovu obljetnicu slavimo kao članica NATO saveza i to samo zahvaljujući činjenici što smo u Domovinskom ratu pobijedili i oslobodili svoja okupirana područja" istaknuo je predsjednik Mesić.
Poseban pozdrav hrvatskim braniteljima, a napose stopostonim invalidima I. skupine uputio je potom predsjednik Vlade RH Ivo Sanader naglasivši kako ove godine obljetnicu Bljeska slavimo s još većim ponosom, sigurni kako nam više nitko ne može ugroziti slobodu i oduzeti integritet. "Hrvatska je sada članica NATO-a i najrazvijenije demokracije zapada su saveznici naše domovine. Naš položaj nikada nije bio jači a svega toga ne bi bilo da nije bilo "Bljeska" i hrvatskih branitelja. Pobjeda u "Bljesku" i kasnije u "Oluji" pobjeda je hrvatske odlučnosti, to su pobjede koje će zauvijek ostati u temeljima hrvatske države, ali koje nas obvezuju i na trajnu zahvalnost hrvatskim braniteljima", kazao je premijer Sanader. Sve skupa ja na kraju pozvao da nas ova obljetnica podsjeti na zajedništvo s kojim smo i do sada postigli najveće uspjehe u našoj povijesti.
U ime Hrvatskog sabora pozdrave je uputio podpredsjednik Vladimir Šeks istaknuvši kako je "Bljesak" jedan od kamena temeljaca hrvatske povijesti. Sve bitne političke dionice na putu naše samostalnosti ne bi imale takav značaj da nije bilo žrtve hrvatskih branitelja naglasio je Vladimir Šeks odajući vječnu zahvalnost svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u operaciji, posebice obiteljima četrdeset dvoje poginulih branitelja, 162-jici ranjenih, kao i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu pod čijim vodstvom je i provedena operacija "Bljesak". "Ova obljetnica je prigoda da se ponovo podsjetimo na važne i istinite činjenice na temelju kojih je i stvorene hrvatska država", kazao je Vladimir Šeks završivši riječima: "Navik on živi ki zgine pošteno".
Za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu potom je u crkvi sv. Vida Vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac predvodio misu zadušnicu.
Svi nazočni obilježavanju obljetnice VRO "Bljesak" mogli su obići i taktičko tehnički zbor te info štandove MORH-a.

 

{auto width="644" height="100" displaywidth="100" plthumbs="false"}bljesak09.xml{/auto} {auto width="644" height="312" displaywidth="432" plthumbs="false"}video_vijesti.xml{/auto}

    Bljesak 2009

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/bljesak-2009/doc_0043.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/bljesak-2009/doc_0050.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/bljesak-2009/doc_0061.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/bljesak-2009/doc_0082.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/bljesak-2009/doc_0094.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/bljesak-2009/doc_0102.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/bljesak-2009/doc_0117.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/bljesak-2009/doc_0135.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/bljesak-2009/doc_0140.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/bljesak-2009/doc_0207.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/bljesak-2009/doc_0210.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/bljesak-2009/doc_0214.jpg


Priopćenja