ETH dodijeljeno priznanje "Ponos Hrvatske"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/ponos_hr_20012014_v.jpg
Foto: MORH/HRZ i PZO

Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u nedjelju, 19. siječnja 2014. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu dodijeljeno je priznanje "Ponos Hrvatske", koje udruga Ponos Hrvatske dodjeljuje pojedincima i grupama za humanost, hrabrost, dobrotu i nesebičnost.

Svečanosti su nazočili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Drago Lovrić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, brigadni general Dražen Ščuri i zapovjednik 93. zrakoplovne baze, pukovnik Karol Lučan.

Visoki pokrovitelj svečanosti, predsjednik RH Ivo Josipović čestitao je svim dobitnicima.

Eskadrila transportnih helikoptera jedna je od 24 heroja koji su se istaknuli svojom humanošću, a koje je izabrao četveročlani ocjenjivački sud.

Eskadrili je dodijeljeno priznanje "Ponos Hrvatske" zbog sudjelovanja u hitnim medicinskim letovima u suradnji s medicinskim timovima Ministarstva zdravlja, u akcijamqa traganja i spašavanja za nestalim osobama, zajedno s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, te pružanja potpore u prevoženju stradalih s nepristupačnih terena.

S helikopterima Mi-8 MTV ETH sudjeluje i u akcijama gašenja požara iz zraka, kao i prevoženja vatrogasaca i opreme do požarišta.

Zapovjednik Eskadrile satnik Ante Siniša Kozina istaknuo je kako je najviše emocija vezano za spašavanje djece i novorođenčadi.

Letačke posade iz Divulja su u 2013. godini u hitnim medicinskom letovima prevezle ukupno 486 pacijenta.
Uz domaće i strane pacijente posade su prevezle i oko 950 pratitelja medicinskih timova, pri čemu su poletjeli više od 1200 puta.
U traganju i spašavanju ETH je sudjelovala u 19 akcija, pri čemu je spasila devet osoba.

Tijekom medicinskog leta s Korčule u kolovozu 2013. godine u helikopteru je rođena beba.

Kroz projekt "K sebi" u organizaciji KBC-a Split i ETH 93. zb HRZ i PZO-a, u proteklih 11 godina ukupno su prevezene 74 bebe, a prvi let s bebom organiziran je 20. siječnja 2003. godine. Prije tri godine posada je prvi put u inkubatorima iz Dubrovnika prevezla blizance.

 

 

 



Priopćenja