Dva kanadera upućena na gašenje požara u Bosnu i Hecegovinu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/hrz_bih_07082013_v.jpg

Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 sa dvije letačke posade iz sastava Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO poletjela su danas 7. kolovoza 2013. u 12,40 sati iz vojarne Zemunik u Bosnu i Hercegovinu radi pružanja međunarodne pomoći u gašenju požara na području općine Jablanica.

 

Odluku o sudjelovanju hrvatskih posada u gašenju požara u Jablanici donijela je Vlada RH na današnjoj telefonskoj sjednici, uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, a nakon što su vlasti Bosne i Hercegovine zatražile međunarodnu pomoć u gašenju požara kod Jablanice na sjeveru Hercegovine.

Kanaderi će gasiti u području koje nije minski sumnjivo u ukupnom trajanju vremena naleta od 30 sati. Prvu posadu kanadera čine bojnik Davor Turković, kapetan i zapovjednik PPE, natporučnik Ivica Barišić, kopilot i nadnarednik Miron Dominis, letač tehničar, dok su u drugoj posadi satnik Tomislav Slavica, kapetan, te satnik Stjepan Radonić, kopilot i stožerni narednik
Ivan Štefančić, letač tehničar.

Prije polaska u BiH bojnik Turković je kazao kako će posade nakon izviđanja prostora odmah započeti s djelovanjem uzimajući vodu sa Jablaničkog jezera dok bi tehničku potporu (uzimanje goriva i sl.) koristili na Zračnoj luci Split.

Hrvatski kanaderi prošle su godine sudjelovali tri puta u gašenju požara u susjednoj Bosni i Hercegovini i to na prostoru Jablanice (10. rujna), Malog i Velikog Rujišta, nedaleko od Mostara (25. kolovoza) i u blizini Buškog Blata (20. srpnja). Također, hrvatske zračne snage pomagale su i u gašenju požara u Crnoj Gori na prostoru kanjona rijeke Tare sa dva helikoptera Mi-8 MTV (15. srpnja 2012.) te u Republici Grčkoj na poluotoku Atika sa jednim kanaderom (17. lipnja 2012.).



Priopćenja