Pripadnici OS RH pomažu u obrani od poplava u RH i BiH

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/poplave_16052014-v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi

Nakon dogovora s Kriznim stožerom BiH oko lokacija na kojima će prvo pružiti pomoć u obrani od poplava, u 14,15 sati jedan helikopter HRZ i PZO-a krenuo je na područje Zenice i Maglaja, a drugi na područje Banja Luke i Doboja.

Dva helikoptera iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a upućena danas, 16. svibnja 2014. u akciju pružanja pomoći građanima BiH na područjima ugroženim od poplava u Bosni i Hercegovini, sletjeli su u Sarajevo.

Uz dvije letačke posade koje čini 8 pripadnika ETH u pružanje pomoći krenuo je i  jedan pilot koji će biti u ulozi časnika koordinatora u bosanskohercegovačkom Kriznom stožeru za obranu od poplava te 6 pripadnika Bojne za specijalna djelovanja koji su osposobljeni za desantiranje i spašavanje na vodi.

Prije polijetanja iz vojarne "Knez Trpimir" iz Divulja zapovjednik ETH satnik Ante Siniša Kozina, ujedno kapetan jednog od helikoptera, istaknuo je da su svi pripadnici Oružanih snaga RH spremni i osposobljeni za akciju pružanja humanitarne pomoći susjednoj BiH. „Proučili smo vremensku kartu u BiH, vremenski uvjeti su veoma složeni, planiramo sletjeti u Sarajevo i odmah nakon konzultacija s tamošnjim Kriznim stožerom napraviti plan aktivnosti i početi s misijom pružanja pomoći. Već smo slične akcije radili s timom pripadnika Bojne za specijalna djelovanja i dat ćemo sve od sebe kako bi pomogli ugroženim građanima“, kazao je Kozina.

Odluku o upućivanju helikoptera HRZ i PZO-a radi pružanja humanitarne pomoći na poplavljenom području u Bosni i Hercegovini donijela je Vlada RH, uz prethodnu suglasnost Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH.

Također, danas, 16. svibnja 2014. temeljem Odluke ministra obrane o pružanju pomoći od poplava ugroženom području Slavonije, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić donio je zapovijed o formiranju Namjenskih organiziranih snaga (NOS) za potporu Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje i stanovništvu ugroženom poplavama na području Požeško-slavonske, Brodsko-posavske županije i Vukovarsko-srijemske županije.

Na području Požeško-slavonske županije angažirano je 100 pripadnika OS RH i 9 riječnih čamaca za pružanje potpore i pomoći. Zapovjednik snaga je pukovnik Ivan Miloš, zapovjednik 1. mehanizirane bojne „Sokolovi“ iz sastava Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) HKoV-a. Pripadnici OS RH upućeni su na područje grada Pleternice i po potrebi će, na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje, pružati pomoć na području Požeško-slavonske županije.

Na području Brodsko-posavske županije angažirano je 150 pripadnika OS RH. Ukupno 50 pripadnika OS RH upućeno je na područje Oriovca, pod zapovjedništvom bojnika Ivana Stipića, zapovjednika oklopne bojne GOMBR-e, dok je na područje Slavonskog Šamca upućeno 100 pripadnika OS RH, pod zapovjedništvom pukovnika Maria Raguža, zapovjednika bojne PZO GOMBR-e.

Na području Vukovarsko-srijemske županije pod zapovjedništvom natporučnika Josipa Talavanića za pružanje pomoći stanovništvu upućeno je 60 pripadnika OS RH.

Ukupnim snagama upućenim kao pomoć ugroženom području zapovijeda zapovjednik Zapovjedno operativnog središta GS OS RH brigadni general Ivan Jurić.

Pripadnici OS RH izvršavaju zadaće potpore i pomoći na temelju zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a na osiguranju logističke potpore angažiranim snagama i uspostavi sustava veze na području djelovanja angažirano je Zapovjedništvo za potporu i Hrvatska kopnena vojska.

Vezane vijesti i fotogalerije

Fotogalerija: Pripadnici OS RH pomažu na poplavljenom području Županje i Pleternice, 16. svibnja 2014.

Fotogalerija: Pripadnici OS RH u obrni od poplava na području Slavonije,16. svibnja 2014.

Fotogalerija: Dva helikoptera HRZ i PZO poletjeli u BiH, 16. svibnja 3014.

Priopćenje: Pripadnici OS RH u obrani od poplave u RH i BiH, 16. svibnja 2014.

 

 

 

    Pripadnici OS RH pomažu u obrani od poplava u Pleternici

    Foto: MORH/ J. Kopi

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/pripadnici-os-rh-pomazu-u-obrani-od-poplava-u-pleternici/poplave_20.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/pripadnici-os-rh-pomazu-u-obrani-od-poplava-u-pleternici/poplave_21.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/pripadnici-os-rh-pomazu-u-obrani-od-poplava-u-pleternici/poplave_22.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/pripadnici-os-rh-pomazu-u-obrani-od-poplava-u-pleternici/poplave_23.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/pripadnici-os-rh-pomazu-u-obrani-od-poplava-u-pleternici/poplave_24.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/pripadnici-os-rh-pomazu-u-obrani-od-poplava-u-pleternici/poplave_25.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/pripadnici-os-rh-pomazu-u-obrani-od-poplava-u-pleternici/poplave_26.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/pripadnici-os-rh-pomazu-u-obrani-od-poplava-u-pleternici/poplave_27.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/pripadnici-os-rh-pomazu-u-obrani-od-poplava-u-pleternici/poplave_28.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/pripadnici-os-rh-pomazu-u-obrani-od-poplava-u-pleternici/poplave_29.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/pripadnici-os-rh-pomazu-u-obrani-od-poplava-u-pleternici/poplave_30.jpg


Priopćenja