Državni tajnik Jakop na videokonferenciji ministara obrane država članica EU

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2020/05/d41_9353-1024x683.jpg
Državni tajnik Jakop na videokonferenciji ministara obrane država članica EU | Foto: MORH / F. Klen

Središnja tema videokonferencije bile su strateške implikacije COVID-19 pandemije na područje sigurnosti i obrane, uključujući postojeće obrambene inicijative te provedbu misija i operacija EU

Državni tajnik Zdravko Jakop sudjelovao je u utorak, 12. svibnja 2020. na videokonferenciji ministara obrane država članica EU. Sastankom je predsjedao visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell, a uz ministre obrane država članica EU, na videokonferenciji sudjelovali su glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, podtajnik Ujedinjenih naroda za mirovne operacije Jean-Pierre Lacroix, povjerenik Europske komisije za krizno upravljanje Janez Lenarčič i povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton.

Središnja tema videokonferencije bile su strateške implikacije COVID-19 pandemije na područje sigurnosti i obrane, uključujući postojeće obrambene inicijative te provedbu misija i operacija Europske unije. Ministri su također razmijenili mišljenja o aktivnostima koje je Europska unija poduzela kao odgovor na pandemiju, kao i nacionalna iskustva o ulozi oružanih snaga u pružanju potpore civilnim institucijama.

Tom su prilikom pozdravili uspostavu privremene radne skupine u okviru Vojnog osoblja Europske unije koja državama članicama omogućava razmjenu informacija i najboljih praksi u vezi doprinosa oružanih snaga u suočavanju s pandemijom.

Državni tajnik Jakop na videokonferenciji ministara obrane država članica EU | Foto: D. Visnjic/PIXSELL//EU2020

Govoreći na ovu temu državni tajnik Zdravko Jakop istaknuo je kako su solidarnost i koordinacija država članica jedan od ključnih kriterija uspješnog suočavanja s pandemijom i njezinim posljedicama te da je Hrvatska vojska spremna dijeliti svoja znanja i iskustva. Riječ je o globalnom izazovu koji je pogodio sve aspekte društva, uključujući područje obrane, te kao takav zahtijeva sveobuhvatan pristup i suradnju s partnerskim organizacijama NATO-a i UN-a.

Državni tajnik Jakop rekao je kako sigurnosni rizici nisu nestali s pojavom pandemije, odnosno da uslijed njezine pojave možemo očekivati dugoročne strateške implikacije na obrambeni sektor. U tom kontekstu te imajući u vidu doprinos oružanih snaga u pružanju potpore civilnim institucijama u borbi s ovim, ali i potencijalnim novim izazovima, potrebno je nastaviti provoditi EU obrambene inicijative poput Stalne strukturirane suradnje (PESCO), Europskog obrambenog fonda (EDF), Strateškog kompasa i vojne pokretljivosti. Ove inicijative predstavljaju dobru platformu za unaprjeđenje suradnje, razvoj operativnih sposobnosti za brzi i učinkoviti odgovor na krize, te ujedno doprinose oporavku gospodarstva kroz jačanje srednjeg i malog poduzetništva.

Također, Jakop je ukazao i na važnost zadržavanja fokusa Europske unije na jugoistočnoj Europi, gdje se pandemija javlja kao još jedan katalizator nestabilnosti. Kao dio nastojanja Ministarstva obrane da doprinese provedbi ciljeva Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU, državni tajnik je izvijestio kako je pokrenuta nacionalna procedura za uključivanje Republike Hrvatske u pomorsku operaciju „EUNAVFOR MED IRINI“ na Sredozemlju.

Državni tajnik Jakop na videokonferenciji ministara obrane država članica EU

Flickr fotogalerija

Objava Državni tajnik Jakop na videokonferenciji ministara obrane država članica EU pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja