Državni tajnik Jakop na video konferenciji “Žene, mir i sigurnost”

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/04/2021-04-21-videokonferencija-2-1024x683.jpg
Državni tajnik Jakop na video konferenciji "Žene, mir i sigurnost" | Foto: MORH/ T. Brandt

Sudjelovanje žena u ministarstvu obrane i oružanim snagama, na svim razinama, ključ je za njihovu uspješnost i daljnji razvoj i napredak, poručuje Jakop

Državni tajnik Zdravko Jakop sudjelovao je u srijedu, 21. travnja 2021. godine na video konferenciji “Žene, mir i sigurnost” koja se održava u okviru hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom (A5).

Uz državnog tajnika MORH-a, na konferenciji je sudjelovao i ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, bivša Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i izvršna direktorica Georgetown instituta za Žene, mir i sigurnost Melanne Verveer.

Podsjetivši kako upravo članstvo u NATO-u podrazumijeva i brigu o razvoju društva u cijelosti, Jakop je na konferenciji istaknuo kako Republika Hrvatska od Domovinskog rata pa sve do danas, nosi vrijedno iskustvo važnosti sudjelovanja žena u oružanim snaga jedne države, ali i u obrambenom resoru u cijelosti.

“Ponosni smo na činjenicu da u Ministarstvu obrane žene zauzimaju gotovo 40 posto rukovodećih mjesta. Ministarstvo obrane snažno podupire uključenost i sudjelovanje žena u svim segmentima društva pa tako i u sustavu obrane”, rekao je Jakop.

“Još uvijek moramo raditi na uklanjanju svih prepreka koje eventualno sprečavaju žene da ostvare svoj puni potencijal u vojnoj karijeri. Sudjelovanje žena u oružanim snagama, na svim razinama i u svim ulogama, ključ je za njihovu uspješnost i daljnji razvoj i napredak ”, dodaje Jakop i naglašava kako je upravo u obrambenom sektoru najzahtjevnije provoditi politiku ravnopravnosti spolova.

Na kraju, državni tajnik Jakop pozdravio je održavanje ovakvih konferencije koje, zaključio je, olakšavaju promicanje važnosti širenja ravnopravnosti spolova u svim segmentima društva, posebno u kontekstu obrane i sigurnosti.

Ministar Grlić Radman u ovoj prigodi istaknuo je kako Republika Hrvatska cijeni doprinos koji žene mogu dati ukupnoj sigurnosti i stabilnosti društva te na nacionalnoj razini poduzima mjere za povećanje njihove zastupljenosti u politici i sigurnosnom sektoru, a po tom pitanju aktivna je i na vanjskopolitičkom planu.

Sudionicima konferencije uvodno su se obratile bivša Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i izvršna direktorica Georgetown instituta za Žene, mir i sigurnost Melanne Verveer, istaknuvši važnu ulogu žena u izgradnji i očuvanju mira i sigurnosti u svijetu.

Aktivnosti i iskustva svojih država vezana uz doprinos žena miru i sigurnosti predstavili su i ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, ministrica obrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska Jankovska, zamjenik ministrice vanjskih poslova Republike Albanije Agron Tare, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Ljubomir Mišurović te zamjenica pomoćnika državnog tajnika SAD-a za obranu Laura K. Cooper.

U okviru stručnog panela, iskustva na ovu temu razmijenili su brojni međunarodni i nacionalni stručnjaci: posebna predstavnica glavnog tajnika NATO-a za Žene, mir i sigurnost Clare Hutchinson, Viša savjetnica za rodna pitanja Europske službe za vanjsko djelovanje Charlotte Isaksson, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova RH Irena Petrijevčanin Vuksanović, Glavni inspektor u Ministarstvu obrane BiH brigadni general Mirsad Ahmić, zamjenica načelnika Glavnog stožera Nacionalne garde Minnesote brigadna generalica Sandy Best, načelnica Uprave za planiranje Glavnog stožera OSRH brigadna generalica Gordana Garašić, Savjetnica za rodna pitanja u Savezničkom zapovjedništvu za opercije bojnica Sanja Pejović te Savjetnica za financijska pitanja Ministarstva obrane Sjeverne Makedonije Antoniela Stankovska Budimir.

Tijek rasprave je moderirala ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Ministarstva obrane RH Dunja Bujan te naglasila kako se u raspravama o sigurnosti često zanemaruje pitanje rodne ravnopravnosti, iako je upravo rodna ravnopravnost pravi pokazatelj stabilnog i sigurnog društva i razvijenosti demokracije.

Podsjetimo, tijekom skoro dva desetljeća od osnutka, Američko-jadranska povelja (U. S. – Adriatic Charter, A-5) afirmirala se kao važna sigurnosno-obrambena inicijativa i instrument jačanja regionalne suradnje te pružanja potpore euroatlantskim aspiracijama država jugoistočne Europe.

Objava Državni tajnik Jakop na video konferenciji “Žene, mir i sigurnost” pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja