Civilne udruge na okruglom stolu o nacionalnoj sigurnosti

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/strategija_08052017_v.jpg
Foto: MORH/ A. Bulić

Nacrt prijedloga strategije nacionalne sigurnosti danas je, u ponedjeljak 8. svibnja 2017., u Ministarstvu obrane RH prezentiran udrugama građana i civilnog društva.

Na današnjem okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Centra za mirovne studije, Mreže mladih Hrvatske, Kuće ljudskih prava Zagreb, Transparency international, Europski parlament mladih Hrvatske, Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, Atlantskog vijeća Hrvatske te udruge OBRIS – Obrana i sigurnost, koji su tako imali priliku izravno se upoznati s tijekom izrade ovog dokumenta.
 
Okrugli stol uvodnim izlaganjem otvorio je potpredsjednik Vlade, ministar obrane RH i predsjednik Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga strategije nacionalne sigurnosti, Damir Krstičević, nakon čega je uža radna skupina prezentirala pojedina područja ovog temeljnog strateškog dokumenta.
 
Ministar Krstičević rekao je tom prilikom kako su pitanje strategije nacionalne sigurnosti i sustava domovinske sigurnosti, nadstranačka pitanja i kako je za donošenje temeljnih strateških dokumenata potreban konsenzus i pozicije i opozicije, istaknuvši zadovoljstvo početnim konsenzusom te velikim brojem sudionika iz raznih državnih tijela i institucija koji su sudjelovali na svim dosad održanim sjednicama i okruglim stolovima. Ministar je rekao kako moramo biti svjesni da se sigurnosne prijetnje, rizici i izazovi mijenjaju kontinuirano i brzo, te da su složeni, povezani i nepredvidivi čime se stvaraju potrebe za stalnim razvojem nacionalne sigurnosne politike i sposobnosti za odgovor na promjene.
„Osiguravanje slobode, prava i sigurnosti građana je polazište za ostvarivanje nacionalnih interesa i preduvjet uspješnog razvoja gospodarstva“ rekao je ministar te dodao kako se ostvarivanje javne sigurnosti najbolje može postići  preventivnim djelovanjem, stalnom razmjenom informacija, koordinacijom i suradnjom tijela i organizacija javne sigurnosti, gospodarskih subjekata te svakog građanina. Pozvao je predstavnike civilnih udruga da se sa svim svojim prijedlozima uključe u e-savjetovanje koje je u tijeku kako bi u konačnici dobili što kvalitetniji strateški dokument.
 
Nacrt prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti dostupan je od 28. travnja zainteresiranoj javnosti na tridesetodnevno e-savjetovanje. Šesta sjednica Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga strategije nacionalne sigurnosti održat će se 12. lipnja, nakon čega je planirano upućivanje Nacrta Strategije prema Vladi RH, te usvajanje strateških dokumenata u Hrvatskom saboru do sredine srpnja 2017.

    Civilne udruge na okruglom stolu o nacionalnoj sigurnosti

    Foto: MORH/ A. Bulić

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/civilne-udruge-na-okruglom-stolu-o-nacionalnoj-sigurnosti/strategija_08052017_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/civilne-udruge-na-okruglom-stolu-o-nacionalnoj-sigurnosti/strategija_08052017_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/civilne-udruge-na-okruglom-stolu-o-nacionalnoj-sigurnosti/strategija_08052017_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/civilne-udruge-na-okruglom-stolu-o-nacionalnoj-sigurnosti/strategija_08052017_4.jpg


Priopćenja