Čestitke ministra Banožića i admirala Hranja Paucima

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/04/bojna_pauci_28042018_31-1024x683.jpg
Foto: Arhiva MORH

Ministar Banožić i načelnik Glavnog stožera admiral Hranj uputili su čestitku pripadnicima 4. gardijske brigade i 3. mehanizirane bojne, "Pauci", povodom 30. obljetnice osnivanja

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj uputili su čestitku svim pripadnicima 4. gardijske brigade i 3. mehanizirane bojne, “Pauci”, povodom 30. obljetnice osnivanja tih postrojbi.

Čestitka ministra obrane Marija Banožića povodom 30. obljetnice osnivanja 4. gardijske brigade i 3. mehanizirane bojne, “Pauci”

“Poštovani hrvatski branitelji, pripadnici 4. gardijske brigade i pripadnici 3. mehanizirane bojne, dragi “Pauci”, od srca vam čestitam 30. obljetnicu osnivanja.

Vaši prethodnici čija ste obilježja naslijedili i s ponosom ih nosite, ušli su u povijest ratovanja i ukupnu povijest hrvatskog naroda kao pobjednici. Glas o nazočnosti četvrte brigade na bojištu ulijevao je pouzdanje i sigurnost našem narodu, a u neprijateljske redove smetenost i strah. Pauci su ratnici koji su dobili sve bitke u Domovinskom ratu i potpuno opravdano zaslužili epitet udarne brigade Hrvatske vojske. Njihov primjer izvrsne uvježbanosti, koordinacije i prilagodbe bili su živa manifestacija umijeća ratovanja, zahvaljujući vrhunski obučenim vojnicima i zapovjednicima. Svoj ratni put slavno su priveli kraju u završnim operacijama Domovinskog rata, a slike oslobođenja hrvatskog kraljevskog grada Knina i danas živo svjedoče o nezaustavljivosti Pauka, ali i silnoj želji, snazi i odlučnosti hrvatskog čovjeka da čuva i obrani svoju Domovinu. Na tom slavnom ratnom putu 196 pripadnika legendarne četvrte brigade dalo je svoje živote za Domovinu, svoj narod, obitelj i prijatelje i njima dugujemo najviše. Neka im je vječna hvala i slava i uvijek ih se s ponosom sjetimo u svojim molitvama.

Dragi mladi Pauci, na vama je velika odgovornost i nimalo laka zadaća jer su vam naši hrabri ratnici visoko postavili ljestvicu časti, odvažnosti, poštenja i borbenog morala, ali i neizmjernu motivaciju da čuvate našu Domovinu. Stoga nastavite kao i dosad ponosno i predano služiti našem narodu.

“In hoc signo vinces”
Dragi Pauci, čestitam vam vaš Dan!”

Čestitka načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja povodom 30. obljetnice osnivanja 4. gardijske brigade i 3. mehanizirane bojne, “Pauci”

Poštovani pripadnici 4. gardijske brigade i pripadnici 3. mehanizirane bojne “Pauci”, svima vama koji na glavi i u srcu nosite crvenu beretku, simbol odvažnosti i slobode, čestitam 30. obljetnicu osnivanja.

Prije 30 godina, “Pauci” su odlučno i hrabro krenuli u borbu za oslobođenje i izrasli u jednu od najspremnijih gardijskih brigada, u, kako je to rekao ratni ministar obrane Gojko Šušak, udarnu gardijsku brigadu. U akcijama i operacijama Domovinskog rata oslobođen je jug Hrvatske, Dalmacija i cijelo zaleđe. Hrabrost Paukova budila je u hrvatskom narodu nadu u pobjedu i osjećaj ponosa, a vaša nezaustavljivost podizala je moral svima u vrijeme kada je to bilo najpotrebnije. U savršeno planiranoj i provedenoj vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja”, pripadnici 4. gardijske brigade dokazali su svoje domoljublje i predanost zajedničkom cilju te dali nemjerljiv doprinos pobjedi. U ratnim stradanjima poginulo je stotinu devedeset i šest Paukova, tisuću i šesto ih je ranjeno, a četvorica se još uvijek vode kao nestali. Nećemo nikada zaboraviti njihovu žrtvu, žrtvu vaših suboraca. S posebnim poštovanjem uvijek ćemo se sjećati onih koji su položili svoje živote za slobodu koju danas baštinimo.

Danas pripadnici 3. mehanizirane bojne Gardijske mehanizirane brigade, naši mladi “Pauci” svojim zalaganjem, upornošću i predanošću novim zadaćama i izazovima koje pred njih stavlja suvremeno doba postižu iznadprosječne rezultate te dokazuju kako su dostojni nasljednici slavnih “Paukova” iz Domovinskog rata.

Neka vam vaš slogan “In hoc signo vinces” uvijek bude vodilja za nove izazove. Svima vama dragi Pauci, želim obilje zdravlja, osobnog i obiteljskog uspjeha i još vam jednom čestitam dan brigade i dan bojne.

Objava Čestitke ministra Banožića i admirala Hranja Paucima pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja