Čestitka načelnika GS OSRH generala Šundova pripadnicima Hrvatske vojske

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/05/dan_osrh_18-nasovnica.jpg

Poštovani pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske,\r\nčestitam vam\r\nDAN HRVATSKE VOJSKE I DAN HRVATSKE KOPNENE VOJSKE!



Na današnji dan prije dvadeset i sedam godina skupina hrabrih ljudi postrojila se pred prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu. Tada je svečano predstavljen Zbor narodne garde iz kojeg je kasnije nastala pobjednička Hrvatska vojska.

Ustrojavanjem Hrvatske vojske neprijatelj je ubrzo zaustavljen, a potom s nekoliko briljantnih operacija i vojno-policijskih akcija u manje od četiri godine stvoreni su uvjeti za izvođenje ključnih operacija Domovinskog rata - Bljeska i veličanstvene Oluje i konačno oslobođenje naše Domovine.

U prigodi kada obilježavamo 27. godišnjicu osnivanja Hrvatske vojske, s posebnim pijetetom prisjećamo se poginulih hrvatskih branitelja i invalida Domovinskog rata čija nam je žrtva omogućila stvaranje slobodne, samostalne i suverene Republike Hrvatske. Suosjećamo s njihovim obiteljima i čuvamo sjećanje na Domovinski rat kao simbol snage hrvatskog naroda i domoljublja hrvatskog vojnika.

Nakon pobjede u Domovinskom ratu, Oružane snage Republike Hrvatske prošle su transformaciju u modernu profesionalnu vojsku koja je spremna i sposobna odgovoriti svim sigurnosnim izazovima. Hrvatska je postala članica NATO-a i Europske unije, a naši vojnici sudjeluju u brojnim operacijama i misijama potpore miru diljem svijeta.

Naša vojska doprinosi jačanju mira u svijetu, ispunjava savezničke i partnerske obveze te izgrađuje povjerenje među državama.

Hrvatska vojska uvijek je spremna odgovoriti na svoje zadaće: obranu suvereniteta  i teritorijalne cjelovitosti, pomoć saveznicima i pomoć civilnim strukturama. Upravo zbog toga Oružane snage  Republike Hrvatske uživaju izuzetno povjerenje hrvatskih građana, ali i saveznika i partnera diljem svijeta.

Pripadnici Oružanih snaga i dalje su naša najveća vrijednost. Stoga ćemo i u budućnosti nastaviti ulagati u njihova znanja, sposobnosti i vještine. Trajni cilj je imati osposobljenog i opremljenog vojnika, prožetog domoljubljem i pobjedničkim duhom, motiviranog poput hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Obilježavajući ovaj dan i proslavljajući sve zajedničke uspjehe, zahvaljujem vam na predanosti i vjernoj službi te vas pozivam da u duhu zajedništva s ponosom obilježimo 27. godišnjicu osnivanja Hrvatske vojske, Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske.

U ovoj svečanoj prigodi posebno čestitam odlikovanima, promaknutima, pohvaljenima i nagrađenima.

Svim pripadnicima Oružanih snaga RH u domovini i u misijama i operacijama potpore miru diljem svijeta, uz naš vojnički pozdrav Domovini vjerni! upućujem iskrene čestitke za naš dan i želim obilje zdravlja, svako dobro te zadovoljstvo i uspjeh u izvršavanju zadaća.

NAČELNIK GS OS RH


general zbora


dr. sc. Mirko Šundov





Priopćenja