Canadair upućen na gašenje požara u Sloveniju

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/07/canadair-cl-415-oz-877-20120827-40v-1-1024x683.jpg
Canadair CL-415 iz sastava PP namjenski organiziranih snaga OS RH upućen je u Sloveniju |Foto: Arhiva MORH

Canadair CL-415 iz sastava PP namjenski organiziranih snaga OS RH upućen je u Sloveniju radi gašenja požara na području Kostanjevice na Krasu

Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen je u srijedu 20. srpnja 2022. u Sloveniju radi gašenja požara na području Kostanjevice na Krasu.

Canadair Hrvatskog ratnog zrakoplovstva je upućen na gašenje požara u Sloveniju, temeljem Naredbe ministra obrane o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Sloveniji, a na osnovu zahtjeva poslanog preko Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

“Uputili smo Canadair u Sloveniju kako bismo pomogli našim prijateljima i susjedima koji se bore s ovim velikim požarom. Vjerujem da će naš protupožarni avion pomoći da se zaštite kuće i imovina stanovnika tog područja. Hrvatska je sretna jer ima vrhunske pilote koji pomažu kad je to najpotrebnije“ poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Po završetku angažmana u Sloveniji, avion HRZ-a vratit će se u matičnu bazu u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Podsjećamo, člankom 56. stavkom 6. Zakona o obrani propisana je ovlast Vlade da, uz suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći na zadaćama protupožarne zaštite. U skladu s navedenim, Vlada je na sjednici 3. ožujka 2022. donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini. Navedenom Odlukom odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini. Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Objava Canadair upućen na gašenje požara u Sloveniju pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja