Brigadir Pintarić pomoćnik načelnika Stožera operacije KFOR

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/pintaric_03112011_v.jpg

U mirovnu operaciju NATO-a na Kosovu (KFOR – Kosovo Force) u srijedu, 2. studenog, upućen je prvi časnik OSRH koji će biti raspoređen na dužnost u Zapovjedništvu operacije KFOR u Prištini. Riječ je o brigadiru Darku Pintariću koji će  preuzeti dužnost pomoćnika načelnika Stožera Zapovjedništva KFOR-a, američkog brigadnog generala Rexa Spitlera, a bit će zadužen za pitanja osoblja, logistike i inženjerije.

To je ujedno i najviša dužnost koju će do sada obnašati jedan hrvatski časnik u operaciji KFOR. Također, brigadir Pintarić preuzet će i dužnost zapovjednika 8. hrvatskog kontingenta u operaciji KFOR umjesto dosadašnjeg zapovjednika bojnika Marijana Skorije, koji će obnašati dužnost zamjenika zapovjednika.

Brigadir Darko Pintarić pripadnik je OSRH od 1991. godine. Sudionik je Domovinskog rata. Tijekom službe u OS RH, obnašao je, između ostalih, dužnost načelnika prometne službe u 2. gardijskoj brigadi, stožernog časnika za promet, voditelja odsjeka, načelnika Odjela za promet i načelnika Odjela za razvoj i integraciju logističkog sustava u Upravi za logistiku GS OSRH. Bio je prvi časnik OSRH koji je u lipnju 2004. upućen u NATO Zapovjedništvo za transformaciju u Norfolku (SAD) na dužnost stožernog časnika za NATO PfP interoperabilnost, te je kao prvi časnik RH za vezu, za operaciju ISAF 2003. godine, radio u Savezničkom centru za kontrolu kretanja u Nizozemskoj, a koji je dio Vrhovnog savezničkog zapovjedništva snaga za Europu (SHAPE). Završio je Ratnu školu OS RH „Ban Josip Jelačić“, više NATO tečaja iz područja logistike, standardizacije i rada u NATO odborima, te vojno strukovnu izobrazbu iz područja logistike na US Army Logistics Management Colledge u Fort Leeju (SAD). Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog pletera, te medaljama „Bljesak“ i „Oluja“.

Inače, u mirovnoj operaciji KFOR na Kosovu pripadnici OSRH sudjeluju od srpnja 2009. godine kada je upućen prvi hrvatski kontingent. Trenutno se u području operacije, od sredine rujna ove godine, nalazi 8. kontingent OSRH sa ukupno 20 pripadnika OS RH, većinom iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i dva transportna helikoptera Mi-171 Sh, a koji je razmješten na području Campa Bondsteel u Ferizaju/Uroševcu. Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta u mirovnoj operaciji KFOR na Kosovu je prevoženje ljudi i tereta. Inače, ovo je prva NATO operacija na području Balkana u kojoj pripadnici OSRH sudjeluju s vlastitom zračnom transportnom komponentom.   





Priopćenja