Božinović razmjenio pisma namjere o zbrinjavanju viškova minsko-ekspolozivnih sredstava sa ITF-om

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/itf_19092011_v.jpg

Ministar obrane Davor Božinović sa suradnicima sastao se danas, u ponedjeljak 19. rujna 2011. sa predstavnicima Međunarodnog fonda za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF), koji u suradnji sa vladama stranih država, a prvenstveno Sjedinjenim američkim državama, usmjerava novčana sredstva prema aktivnostima humanitarnog razminiranja i zbrinjavanja neperspektivnih minsko - eksplozivnih sredstava.

Slijedom ranijih razgovora s ITF-om, danas su razmijenjena pisma namjere o uključivanju ITF-a u financijske projekte uništavanja viškova streljiva, pomoći ITF-a pri nadzoru uništavanja streljiva i unaprjeđenju uvjeta održavanja streljiva, te daljnjoj edukaciji osoblja na području rada sa eksplozivnim sredstvima.

Obzirom na nedavni događaj eksplozije vojno-skladišnog komplesa 'Pađane', na današenjem je sastanku bilo govora o konkretnim mogućnostima uključivanja ITF-a, odnosno njihovih donatora, u saniranje posljedica eksplozije. Obzirom na činjenicu kako Republika Hrvatska ima viškove ubojitih sredstava, osiguravanjem sredstava iz međunarodnih fondova za zbrinjavanje viškova, otvaraju se i mogućnosti za domaće tvrtke koje imaju sposobnosti za uključivanjem u navedene aktivnosti.

International Trust Fund (ITF) sa sjedištem u Sloveniji, međunarodna je organizacija koja od 1998. sudjeluje u projektima razminiranja u zemljama regije, a dosad je u Republici Hrvatskoj uspješno surađivala na projektima razminiranja sa Hrvatskim centrom za razminiranje.





Priopćenja