Posjet ministra obrane Crne Gore brodu OOB-31 “Omiš” u luci Bar

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/07/oob_31_omis_24062019_v-1024x683.jpg

U sklopu međunarodne vježbe "ADRION LIVEX 2019." i bilateralne vojne suradnje između Obalne straže Republike Hrvatske i Mornarice vojske Crne Gore, ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković posjetio je sa suradnicima u ponedjeljak, 24. lipnja 2019. u luci Bar u Crnoj Gori hrvatski obalni ophodni brod OOB-31 "Omiš".

Objava Posjet ministra obrane Crne Gore brodu OOB-31 “Omiš” u luci Bar pojavila se prvi puta na MORH.

Prvi dio posjete sastojao se od prezentacije taktičko-tehničkih značajki broda,dok se drugi dio sastojao od plovidbe u akvatoriju Iuke Bar. Tijekom plovidbe, crnogorskom izaslanstvu prezentirani su brodski oružni i pogonski sustavi te su kroz vježbu na moru prikazane taktičke i tehničke mogućnosti broda i stupanj osposobljenosti posade broda.

U hrvatskom izaslanstvu bili su zapovjednik 1. Divizijuna Obalne straže Republike Hrvatske kapetan fregate Hidajet Čobo i zapovjednik broda OOB-31 „Omiš“ poručnik bojnog broda Ante Silić s posadom, dok su u crnogorskom, uz ministra Boškovića, bilateralnom sastanku i posjeti brodu nazočili načelnik Glavnog stožera vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić, zapovjednik Ratne mornarice Crne Gore kapetan bojnog broda Vesko Tomanović te visoki vojni dužnosnici iz sastava Kolegija Ministra obrane Crne Gore i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Veselko Grubišić sa suradnicima.

Podsjećamo, obalni ophodni brod-31 Omiš isplovio je u ponedjeljak, 17. lipnja 2019. Iz splitske luke Lora prema Crnoj Gori, gdje od 18. do 28. lipnja 2019. sudjeluje u međunarodnoj vojnoj vježbi “ADRION 2019 LIVEX”.

Foto: Hrvatska vojska
Foto: Hrvatska vojska

Međunarodna vojna vježba “ADRION” združena je vojna vježba država Jadransko-jonske inicijative, a provodi se od 2006. godine u cilju jačanja veza i razumijevanja među ratnim mornaricama sudjelujućih država te razvijanja interoperabilnosti u provedbi pomorskih operacija.

U vježbi sudjeluju ratne mornarice Albanije, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije i Slovenije. Kroz fiktivni scenarij, sudjelujuće snage uvježbavaju se pomorske komunikacije, traganje i spašavanje, taktičko manevriranje brodovima, ispitivanje, presretanje i ukrcaj na sumnjivo plovilo te topničko gađanje mete na moru.

Ovogodišnja vježba provodi se u luci Bar te u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Crne Gore. Vježbi “ADRION” Hrvatska je bila zemlja domaćin 2008. i 2014. godine.

Objava Posjet ministra obrane Crne Gore brodu OOB-31 “Omiš” u luci Bar pojavila se prvi puta na MORH.



Stranica