Božinović na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/nato08062011_v.jpg

Ministar obrane RH Davor Božinović sudjelovao je 8. i 9. lipnja 2011. na redovitom formalnom sastanku ministara obrana zemalja članica NATO saveza u Bruxellesu (Belgija).

Na sastanku se razgovaralo o daljnjoj reformi NATO saveza, trenutnim savezničkim operacijama u Libiji i Afganistanu, suradnji između NATO-a i Rusije, kao i o mogućnostima multinacionalnih pristupa u izgradnji obrambenih sposobnosti zemalja članica.

„Tijekom dvodnevnih sastanaka NATO je pokazao svoju prilagodljivost, ali i odlučnost da nastavi onim putem kojim je krenuo kad su u pitanju međunarodne mirovne operacije“, rekao je ministar Božinović. Naglasio je kako se na sastanku razgovaralo o sigurnosnoj situaciji u Afganistanu i Libiji te da je usvojen cijeli set dokumenata koji pokazuju da se NATO priprema za razdoblje koje dolazi. „Također, razgovaralo se o nuklearnoj strategiji i o kibernetičkoj obrani, ali i o postignutom napretku u okviru koncepta Smart Defence odnosno kako u vrijeme ekonomske financijske krize koja pogađa sve članice NATO saveza zadržati postojeće sposobnosti“, rekao je ministar Božinović dodavši kako je to najbolje moguće učiniti kroz podjelu troškova i zajedničke projekte. „Uvjeren sam kako će zajednička suradnja i upravo taj multinacionalni pristup zemalja članica NATO-a u okviru koncepta Smart Defence odrediti budućnost NATO saveza“, zaključio je ministar Božinović.

U okviru sastanaka u Bruxellesu, ministar Božinović održao je i bilateralne sastanke sa ministrom obrane Republike Latvije Artisom Pabriksom, te s ministrom obrane Republike Bugarske Anuom Anguelovim.

Uz ministra obrane Božinovića formalnom sastanku ministara obrana zemalja članica NATO-a nazočio je  načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić.

{auto width="644" height="100" displaywidth="100" plthumbs="false"}bozinovic_09062011.xml{/auto}



Priopćenja