Božinović na 28. međunarodnoj radionici o globalnoj sigurnosti

Ministar obrane Davor Božinović sudjelovao je danas, u petak, 17. lipnja 2011. na 28. međunarodnoj radionici o globalnoj sigurnosti koja se održava u Parizu (Francuska Republika). Ovogodišnja radionica okupila je 30-tak ministara obrane, vanjskih poslova i ostalih visokih dužnosnika iz obrambenog sektora iz zemalja Europe i svijeta, kao i predstavnika iz obrambene i informatičke industrije. Jedna od glavnih tema ovogodišnje radionice bila je obrana od tzv. cyber napada, a također razgovaralo se i o misiji ISAF u Afganistanu, te o krizi u Sjevernoj Africi i Bliskom Istoku.


Ministar Božinović u sklopu radionice sudjelovao je zajedno s ministrima obrane iz regije, na panelu koji je bio posvećen sigurnosnim izazovima i suradnji zemalja Jugoistočne Europe gdje je posebno naglašena važnost zajedničke obrambene suradnje te daljnji procesi euroatlanskih integracija na ovom području.

Ministar Božinović tom prigodom je naglasio nedavnu objavu uspješnog završetka pregovora za ulazak Hrvatske u EU, a što direktno doprinosi regionalnoj stabilnosti i sigurnosti. Također, ministar je naglasio kako će Hrvatska nastaviti sa podrškom svih zemalja u regiji u njihovom približavanju euroaatlanaskim integracijama „jer je zajednički interes potpuna integracija regije u EU“. Također, naglasio je važnost regionalne suradnje na području obrambene industrije. Govoreći o Hrvatskom doprinosu u misiji ISAF u Afganistanu ministar Božinović naglasio je ulogu RH u školi Vojne policije u Kabulu kao vodeće nacije, kao i uključivanje ostalih zemalja u regiji ovu inicijativu, a s ciljem ispunjavanja kritičnih sposobnosti odnosno instruktora i mentora.



Priopćenja