"Bitka za Vukovar" na Zagrebačkom velesajmu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/06/bitka_za_vukovar_28052018_v.jpg
Foto: MORH / M. Čobanović

U sklopu programa obilježavanja 27. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, u večernjim satima 28. svibnja 2018. na Zagrebačkom velesajmu održan je Glazbeno-scenski spektakl "Bitka za Vukovar", kojem je nazočio izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Programu u organizaciji vukovarskih branitelja Damira Plavšića i Damira Markuša nazočio je i izaslanik predsjednice Republike i savjetnik za branitelje Ante Deur, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, savjetnik predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, kao i predstavnici braniteljskih udruga  te drugi visoki uzvanici.

"U Ministarstvu obrane i pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci svjesni smo moralne vertikale Vukovara, veličine njegove žrtve", istaknuo je ministar Krstičević, izrazivši zahvalnost svim hrvatskim braniteljima koji su u Vukovaru branili Hrvatsku.

"Vukovar je naša povijest, ali i naša budućnost. vratili smo promociju vojnih škola u Vukovar, što ima veliku simboliku. Ponosni smo na to što smo ove godine u vojarnu legendarne 204. brigade Hrvatske vojske, vratili naše vojnike u Grad Heroj, da tamo budu na ponos svima koji su branili Vukovar, na ponos svim njegovim građanima", poručio je Krstičević, čestitajući organizatorima programa.

Foto: MORH / M. Čobanović

Prigodnim govorima okupljenima su se obratili i izaslanik predsjednice Republike Ante Deur te gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, kao i organizatori programa, zamjenik gradonačelnika Kutine Damir Markuš i predsjednik braniteljske udruge "Hrvatski pleter" Damir Plavšić.

Glazbeno-scenski spektakl "Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku" je svojevrsna predstava koji su režirali vukovarski branitelji, a koja prikazuje herojsku obranu Vukovara. Temeljna okosnica predstave je projekcija filma o obrani grada Vukovara i zatočeništvu u srpskim koncentracijskim logorima. Tijekom projekcije filma koriste se specijalni svjetlosni i zvučni efekti tako da gledatelji imaju osjećaj da i osobno sudjeluju u bitkama za obranu Vukovara.

Predstava je do sada izvedena oko 150 puta u Hrvatskoj i inozemstvu, u izvedbi je sudjelovalo više tisuća izvođača, među kojima su i djeca - folklorni sastavi, klape, pjevački zborovi i glazbeni orkestri, baletne i dramske skupine. Namijenjena je školskoj djeci, studentima i mladima a vidjelo ju je više od 70.000 gledatelja u zemlji i svijetu - podaci su koje iznose organizatori predstave.

Foto: MORH / M. Čobanović

U sklopu prigodnog programa sudjelovao je i don Damir Stojić, koji je blagoslovio svijeće koje su potom podijeljene svim sudionicima u ceremoniji simboličnog naziva – širenje vukovarskog svjetla, nakon čega je prikazan film: “Bitka za Vukovar“ te izložba ratnih fotografija s vukovarskog Sajmišta.

Prigodan glazbeno-scenski program održan je u spomen na sve Zagrepčane i zagrebačke studente koji su 1991. godine dragovoljno otišli braniti Vukovar, a pokroviteljica je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Priopćenja