Bilateralne obrambene konzultacije sa SAD-om i posjet UN-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/bdc_us_hr_31072012_v.jpg

Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Dragan Lozančić sa izaslanstvom sudjelovao je na redovitim bilatelarnim obrambenim konzultacijama (Bilateral Defence Consultations) od 24. do 27. srpnja 2012. u Washingtonu, a sukladno Planu bilateralne obrambene suradnje između Ministarstva obrane RH i Ministarstva obrane SAD-a.

Bilateralne obrambene konzultacije provode se redovito svake dvije godine, a posljednje su provedene u Zagrebu u svibnju 2010. godine.

Glavnina ovogodišnjih konzultacija provedena je u američkom Ministarstvu obrane kroz sastanke sa glavnim zamjenikom pomoćnika ministra obrane Josephom McMillanom, zamjenicom pomoćnika ministra obrane Celleste Wallander,  zapovjednikom Nacionalne Garde Minnesote general bojnikom Richardom Nashom, predstavnikom Združenog stožera komodorom Harbesonom.

Tijekom održanih sastanaka potvrđeno je snažno partnerstvo između dviju zemalja te zajednička namjera za daljnjim razvijanjem bilateralnih odnosa i obrambene suradnje.  Američka i hrvatska strana spremne su i dalje kvalitetno surađivati na području priprema za sudjelovanje u operacijama, u samim operacijama, u izgradnji obrambenih sposobnosti te pripremi i zajedničkoj obuci snaga. Potvrđena je i zajednička predanost održavanju sigurnosti i stabilnosti u Jugoistočnoj Europi te namjera za pružanjem pune potpore euroatlantskoj integraciji država u regiji.   

Također, tijekom konzultacija hrvatsko izaslanstvo održalo je i odvojene sastanke u američkom Ministarstvu vanjskih poslova sa zamjenikom pomoćnika ministrice vanjskih poslova za Južnu i Srednju Europu Philipom Reekerom, šefom Ureda za europsku sigurnost i politička pitanja Brentom Hartleyem i šefom Ureda za Afganistan Jamesom DeHartom. Isto tako, održani su sastanci sa zastupnicima američkog Kongresa Eltonom Galleglyem (predsjedateljem Hrvatskog kongresnog kluba u predstavničkom domu) te Michaelom Turnerom, voditeljem američkog izaslanstva u parlamentarnoj skupštini NATO, članom Odbora za OS i članom Hrvatskog kongresnog kluba.

U okviru posjeta SAD-u, 27. srpnja 2012. u New Yorku pomoćnik ministra obrane Lozančić susreo se i s pomoćnikom glavnog tajnika UN-a Dmitrijem Titovom. Tijekom susreta raspravljalo se o situaciji u Siriji i o sudjelovanju RH u mirovnim misijama UNDOF na Golanskoj visoravni i UNSMIS u Siriji gdje je trenutno sveukupno raspoređeno 98 pripadnika OS RH.



Priopćenja