Časnik HRM-a na njemačkom brodu u sklopu operacije ATALANTA

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/amulic_17072012_v.jpg

Na ratnom brodu SR Njemačke, fregati "Sachsen", a koja se nalazi u međunarodnoj vojnoj operaciji Europske unije u Adenskom zaljevu i Somalijskim vodama –"EU NAVFOR Somalija - ATALANTA", od ponedjeljka, 16. srpnja, sudjeluje časnik Hrvatske ratne mornarice natporučnik Pave Amulić, trinaesti po redu časnik HRM-a koji sudjeluje u ovoj operaciji.

Natporučnik Amulić ukrcan je na brod u mornaričkoj bazi Wilhemshavenu, SR Njemačka, odakle je brod isplovio u pravcu Adenskog zaljeva kako bi sudjelovao u borbi protiv pirata i zaštite dostave hrane morskim putem (World Food Programme WFP).

Natporučnik Pave Amulić je rođen 7. studenog 1974. godine u Splitu. Završio je Pomorski fakultet u Splitu, smjer nautika. Pristupio je Oružanim snagama 2005. godine. Završio je temeljnu časničku školu na Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“. Osim toga, natporučnik Amulić završio je i Tečaj za PPd  (protupodmorničko) ratovanje, kao i Tečaj osnove operacija potpore miru. Trenutno je na dužnosti zamjenika zapovjednika broda ujedno voditelja zapovjednog brodskog odreda raketne topovnjače RTOP – 42 "Dubrovnik", Flotile HRM.

Osim natporučnika Amulića u operaciji ATALANTA trenutno sudjeluju još 2 časnika HRM-a, i to u Zapovjedništvu pomorske operacije EU "ATALANTA" u Nortwoodu u Ujedinjenom Kraljevini Velike  Britanije i Sjeverne Irske - kapetan korvete Ivica Pavić, te na francuskom zapovjednom brodu A630 MARNE - poručnik bojnog broda Vjekoslav Periša.

Pripadnici Oružanih snaga RH sudjeluju u mirovnoj operaciji Europske unije "ATALANTA" od srpnja 2009. godine kada je prvi časnik HRM-a upućen na jednu od francuskih fregata angažiranih u Adenskom zaljevu. Sukladno odluci Hrvatskog sabora u mirovnu operaciju ATALANTA može se uputiti do 5 časnika/dočasnika HRM-a.

Operacija ATALANTA pokrenuta je u skladu sa rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Naroda 1814, 1816, 1838 i 1846 iz 2008. godine kako bi se zaštitili brodovi koji prevoze hranu  za Somaliju iz programa WFP (World Food Programme), zaštitili brodovi koje plove u Somalijskim vodama te odbili svi napadi pirata i oružanih napada na brodove.

    Časnik HRM-a na njemačkom brodu u sklopu operacije ATALANTA

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/asnik-hrm-a-na-njemakom-brodu-u-sklopu-operacije-atalanta/amulic_17072012_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/asnik-hrm-a-na-njemakom-brodu-u-sklopu-operacije-atalanta/amulic_17072012_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/asnik-hrm-a-na-njemakom-brodu-u-sklopu-operacije-atalanta/h2-14b_17072012.jpg


Priopćenja