Pripadnici OS RH u obrani od poplave u RH i BiH

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/letovanic_13022014_v.jpg
Foto: Arhiva MORH/ J. Kopi

Temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, ministar obrane Ante Kotromanović donio je danas, 16. svibnja 2014., odluku o upućivanju 250 pripadnika Oružanih snaga RH, s potrebnim brojem Inženjerijske opreme i transportnih sredstava te potrebnim brojem čamaca s posadama, radi pružanja pomoći u obranama od poplave na području Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije, kao i 60 pripadnika OS RH na području Vukovarsko-srijemske županije.

Također, na jučerašnjoj telefonskoj sjednici Vlada RH, uz prethodnu suglasnost Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, donijela je odluku o upućivanju dva helikoptera s dvije posade i dva tima od ukupno 15 pripadnika OS RH radi pružanja humanitarne pomoći na poplavljenom području u Bosni i Hercegovini.

Dva helikoptera iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a koji će biti upućeni u Bosnu i Hercegovinu, čekaju poboljšanje vremena kako bi krenuli u akciju pružanja pomoći građanima na području Maglaja, Doboja i Zavidovića. Posade će poletjeti iz vojarne "Knez Trpimir" u Divuljama kod Trogira.

Uz dvije letačke posade koje čini 8 pripadnika ETH, u pružanje pomoći krenuo je i jedan pilot koji će biti u ulozi časnika koordinatora u bosanskohercegovačkom Kriznom stožeru za obranu od poplava te 6 pripadnika Bojne za specijalna djelovanja koji su osposobljeni za desantiranje i spašavanje na vodi.

 

    Dva helikoptera HRZ i PZO poletjeli u BiH

    Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dva-helikoptera-hrz-i-pzo-poletjeli-u-bih/heli_16052014_5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dva-helikoptera-hrz-i-pzo-poletjeli-u-bih/heli_16052014_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dva-helikoptera-hrz-i-pzo-poletjeli-u-bih/heli_16052014_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dva-helikoptera-hrz-i-pzo-poletjeli-u-bih/heli_16052014_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dva-helikoptera-hrz-i-pzo-poletjeli-u-bih/heli_16052014_4.jpg


Priopćenja