Adriatic Shield 08

Civilno-vojna vježba Adriatic Shield 08 održat će se od 12. do 14. svibnja 2008. u Rijeci i Opatiji, u okviru djelovanja Republike Hrvatske u inicijativi i politici sprečavanja širenja oružja za masovno uništenje, te opreme, tehnologije i materijala vezanih uz to oružje (PSI - Proliferation Security Initiative).


Republika Hrvatska organizira civilno-vojnu vježbu PSI Adriatic Shield 08 u suradnji s SAD-om i Poljskom, a sudjeluju Italija, Slovenija, Crna Gora i BiH.
Cilj vježbe je jačanje nacionalnih kapaciteta u svrhu suzbijanja širenja oružja masovnog uništenja, te testiranje procedura zemalja Jadranskog mora u razmjeni relevantnih informacija. U tom pogledu Hrvatska je nezaobilazni međunarodni partner u Jadranskom bazenu u zajedničkoj neproliferacijskoj politici.

Scenarijem od dva dijela predviđena je razmjena osjetljivih informacija na međunarodnoj razini te brza reakcija na nacionalnoj razini. U prvom se dijelu međunarodnom obavještajnom razmjenom dolazi do informacija o ilegalnim aktivnostima, a drugi dio vježbe predviđa testiranje procedura presretanja brodova radi sprečavanja širenja oružja za masovno uništenje.

PSI je kao inicijativa pokrenuta 2003. godine te je svojim novim pristupom baziranom na jačanju suradnje i poboljšanju komunikacije između državnih provedbenih institucija i razmjeni relevantnih informacija na međunarodnoj razini priznata među međunarodnim organizacijama i neproliferacijskim režimima. Do sad je potporu PSI iskazalo oko 90 zemalja, u koje se ubrajaju i sve europske.

Za prijavu prisustvovanja potrebno je kontaktirati
Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija
Ured glasnogovornika
Fax:+ 385 1 45 69 973
E-mail:glasnogovornik@mvpei.hr

Najave