Admiral Hranj na sastanku Vojnog odbora NATO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/11/oznaka-osrh-1200x711-1024x607.jpg

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj sudjelovao je 10. svibnja 2023. na Vojnom odboru NATO-a koji je održan u Bruxellesu

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj sudjelovao je u srijedu 10. svibnja 2023. na Vojnom odboru NATO-a koji je održan u Bruxellesu.

Uz predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a admirala Roba Bauera, na sastanku su sudjelovali i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije general zbora Christopher Cavoli te zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za transformacije general zbora Philippe Lavigne.

Uz države članice NATO-a, sastanku su prisustvovali i predstavnici Švedske.

Načelnici glavnih stožera raspravljali su o osnaženom savezničkom postavu odvraćanja i obrane, što uključuje potporu novim regionalnim obrambenim planovima, zajedno s ulaganjem u obranu kao i novim akcijskim planom obrambene proizvodnje.

Na sastanku koji primarno okuplja načelnike glavnih stožera zemalja članica NATO-a raspravljano je o ključnim prioritetima i izazovima Saveza uoči NATO summita u Vilniusu. Na početku sastanka, načelnicima glavnog stožera pridružio se i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Transformacija Saveza tijekom proteklog desetljeća osigurala je prilagodbu i pripremu Saveza za “novo doba kolektivne obrane”. Nakon invazije na Ukrajinu u veljači 2022., NATO je aktivirao sve svoje obrambene planove i 40 000 vojnika pod Savezničkim zapovjedništvom, a Savez je potpomognut zračnim i pomorskim snagama ojačao svoju obranu.

Objava Admiral Hranj na sastanku Vojnog odbora NATO-a pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja