34. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/10/dragovoljno-vojno-osposobljavanje-pozega-1024x684.jpg
Foto: Arhiva MORH/ M. Čobanović

Dragovoljno vojno osposobljavanje uvjet je za prijam u djelatnu vojnu službu i popunjavanje postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske

U vojarni “123. brigade HV” u Požegi u petak 8. travnja 2022. godine novi naraštaj ročnika započeo je dragovoljno vojno osposobljavanje.

Riječ je o drugom ovogodišnjem uputnom roku koji se provodi u skladu s planovima koji se predlažu za prijam osoblja u djelatnu vojnu službu u Hrvatsku vojsku u 2022. godini.

Naime, dragovoljno vojno osposobljavanje uvjet je za prijam u djelatnu vojnu službu i popunjavanje postrojbi Hrvatske vojske. Tijekom obuke ročnici stječu temeljna znanja i vještine za obnašanje različitih dužnosti u Oružanim snagama RH.

Po završetku programa obuke dragovoljnog vojnog osposobljavanja, u skladu s postignutim rezultatima u obuci, odabranim ročnicima ovisno o obrazovanju omogućuje se putem javnog natječaja prijem u djelatnu vojnu službu.

S obzirom na to da je tijekom 2020. i 2021. godine osposobljeno više ročnika nego što ih je po završetku osposobljavanja primljeno u djelatnu vojnu službu, samo planiranje osposobljavanja za 2022. godinu usklađeno je s potrebama službe.

Slijedom utvrđenih potreba službe u 34. naraštaju ročnika obuku je započelo 80 ročnica i ročnika.

Podsjetimo, program dragovoljnog vojnog osposobljavanja provodi se u Oružanim snagama RH od 2008. godine.

Temeljna obuka traje osam tjedana u vojarni “123. brigade HV-a” u Požegi, a ročnici na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ostvaruju prava kao vojne osobe propisana Zakonom o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Ročnici tako ostvaruju novčanu naknadu u iznosu od 3.000,00 kuna neto za svaki mjesec uspješno izvršenog programa obuke.

Objava 34. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja