Ministar Kotromanović u Pekingu s čelnikom Središnje vojne komisije KP Kine

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/kina_30082012_09_v.jpg

U sklopu svog službenog posjeta Narodnoj Republici Kini, ministar obrane Ante Kotromanović u Pekingu se susreo i sa supredsjedateljem Središnje vojne komisije Komunističke partije NR Kine, generalom zbora Xu Caihouom, koji je prošle je godine posjetio RH.


Ministar je s generalom Xuom razgovarao o modalitetima unaprjeđenja suradnje između dvaju ministarstava. To se prije svega odnosi na razmjenu iskustava kroz sudjelovanje u UN-ovim operacijama te kroz razmjenu časnika kroz sustav školovanja, bilo kao polaznika ili predavača.

General zbora Xu istaknuo je kako su bilateralni odnosi NR Kine i RH u uzlaznoj putanji, pogotovo nakon posjeta predsjednika RH Kini 2005. Istaknuo je kako je potrebno uložiti zajedničke napore za očuvanje mira u svijetu te NR Kina u tom smislu doprinosi slanjem svojih vojnika u UN operacije u svijetu. Također, general zbora Xu je govorio o sustavnim reformama u NR Kini. Kina je prošle godine imala drugi po veličini rast bruto nacionalnog dohotka u svijetu te je u konstantnoj uzlaznoj putanji. Ipak, proces modernizacije u Kini nije lak. Provodi se sistemska reforma koja, prema riječima generala Xua, vodi k unaprjeđenju kvalitete života ljudi te razvoju boljeg društva općenito. General Xu istaknuo je da će NR Kina dosljedno inzistirati na mirnom rješavanju svih sukoba u svijetu, razvoju harmonije unutar granica NR Kine, što je u duhu kineskog tradicionalizma, te će i dalje igrati važnu ulogu u borbi protiv piratstva. "Perspektivan i harmoničan svijet cilj je vanjske politike NR Kine", rekao je general zbora Xu.

Tijekom svečane večere nakon sastanka upriličen je zajednički kulturni program u kojemu su pored kineskih umjetnika sudjelovali i pripadnici klape HRM-a "Sv. Juraj".



Priopćenja