Konzultacije sa NATO timom o budućim ciljevima RH

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" 23. i 24. listopada 2012. održan je konzultacijski sastanak NATO tima za obrambeno planiranje i hrvatskih predstavnika tijekom kojeg su raspravljeni ciljevi koje Republika Hrvatska treba razvijati u sljedećem planskom ciklusu NATO-a.


U konzultacijama su sudjelovali predstavnici institucija i zapovjedništava NATO-a te djelatnici Ministarstva obrane, Glavnog stožera, pripadnici Oružanih snaga RH i djelatnici iz drugih resora koji su uključeni u razvoj NATO ciljeva sposobnosti.

Domaći i NATO-ovi stručnjaci su tijekom dvodnevnih konzultacija izvršili iscrpnu analizu različitih područja sposobnosti i njihova mogućeg razvoja.

Aktivnost je provedena u sklopu NATO-ovog ciklusa dugoročnog planiranja i imala je za cilj pojasniti i uobličiti ciljeve koji će u predstojećem dugoročnom razdoblju predstavljati doprinos Republike Hrvatske ukupnom razvoju sposobnosti NATO-a. Sastanak je završen definiranjem stavova u svim područjima i konkretnim ciljevima koji predstavljaju osnovu za daljnje konzultacije na višoj razini unutar NATO-ovih tijela o doprinosu Republike Hrvatske NATO-ovim sposobnostima. Usvajanje definiranog paketa Ciljeva sposobnosti za Republiku Hrvatsku očekuje se na proljeće 2013. godine.



Priopćenja