Promicanje ravnopravnosti spolova u MORH-u i OSRH

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/ravnopravnost_29052013_n.jpg

Ministarstvo obrane RH kontinuirano radi na promicanju i uspostavljanju ravnopravnosti spolova u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske, te je u tu svrhu, krajem 2012. godine donijelo Plan djelovanja.

Riječ je o aktivnostima na promicanju ljudskih prava žena i rodne ravnopravnosti, stvaranju jednakih mogućnosti razvoja karijere u obrambenom sustavu, uravnoteženju sudjelovanja žena i muškaraca u procesima odlučivanja, suzbijanju svih oblika spolne diskriminacije i slično. Planom su definirani ciljevi koji se žele postići, kao i provedbene mjere, metode nadziranja provedbe plana te program izobrazbe o ravnopravnosti spolova.

Ravnopravnost spolova definirana je kao jedna od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske čija je provedba i zaštita operacionalizirana odgovarajućim zakonskim i podzakonskim aktima.

Vlada RH donijela je više dokumenata ključnih za promicanje rodne ravnopravnosti, te daljnje integracije žena u sve segmente funkcioniranja društva.
Ministarstvo obrane svojim zakonskim i podzakonskim propisima redovito slijedi odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova i provodi mjere iz Nacionalne politike za ravnopravnost spolova koja se donosi kontinuirano s ciljem uklanjanja diskriminacije žena i uspostavljanja stvarne ravnopravnosti spolova. Također, MORH je nositelj i čitavog niza provedbenih mjera iz Nacionalnog akcijskog plana za provedbu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 o ženama, miru i sigurnosti i srodnih rezolucija.

U Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske trenutačno je zaposleno ukupno 19.271 djelatnika, od čega je 3.087 žena, odnosno 16.02%.

Zastupljenost žena na voditeljskim i zapovjednim dužnostima u Ministarstvu obrane je 34,29%, dok je u Glavnom stožeru OS sa pristožernim postrojbama 5,95% žena.

Od ukupnog broja djelatnih vojnih osoba u MORH-u i OSRH (15.861) udio žena je 9,83%. Udio žena među djelatnim vojnim osobama najveći je u kategoriji časnica i to 14,65%, dok je udio dočasnica i vojnikinja 8,26%. U kategoriji najvišeg čina OSRH general/ica zasada nema žena, a broj časnica s činom brigadirke je šest.

Od ukupnog broja državnih službenika i namještenika udio žena je 44,83%, u odnosu na udio muškaraca od 55,17%. Također, u sustavu MORH-a od osam državnih dužnosnika, tri su žene.

Više podataka o Planu djelovanja za promicanje i uspostavljanje ravnopravnosti spolova u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH možete pogledati na www.morh.hr/hr/ravnopravnost-spolaova/uvodno.html .



Priopćenja