24. NATO summit u Lisabonu

Ministar obrane Branko Vukelić, u sklopu hrvatskog izasIanstva, sudjelovat će na 24. NATO summitu koji se održava 19. i 20. studenog 2010. godine u Lisabonu u Portugalu.

Kako se očekuje na summitu će sudjelovati predsjednici država/vlada zemalja članica NATO-a te zemalja partnera, kao i ministri vanjskih poslova i obrane.

Tijekom summita predviđen je sastanak predsjednika država /vlada zemalja članica u formatu Sjevernoatlantskog vijeća i usvajanje novog Strateškog koncepta te paketa reformi NATO saveza. Usvajanje novog Strateškog koncepta potvrdit će održavanje zajedničke sigurnosti zemalja Sjevernoatlantskog saveza kao NATO-ove izvorne i primarne uloge. Također, novi Strateški koncept služit će kao vodilja daljnjem razvoju NATO-a u osiguranju sposobnosti i učinkovitosti kroz definiranje i prepoznavanje novih prijetnji, sposobnosti i partnera. Također, tijekom summita bit će riječi o razvoju proturaketne obrane, ali i o strateškom partnerstvu s Rusijom. Kako se očekuje tijekom summita bi trebala biti usuglašena i Deklaracija kojojm se definiraju različita područja značajna za Savez; poput Afganistana i ostalih operacija, kao i politika otvorenih vrata, pitanja kontrole naoružanja, proturaketne obrane, borbe protiv terorizma, obrane od kibernetičkih napada, energetske sigurnosti, obrambene transformacija/reforma Saveza itd. Na summitu je predviđen i  sastanak  na temu operacije ISAF na kojem će biti riječi o  trenutnoj situaciju u Afganistanu te o novoj fazi procesa tranzicije s naglaskom na izgradnju afganistanskih sigurnosnih snaga.   

Za dodatne informacije osoba za kontakt je načelnik Službe za odnose s javnošću i informiranje MORH-a Goran Grošinić, mob: 098/312 839.                



Najave