Obilježen dan Eskadrile aviona

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/esk_23112012_v.jpg

Pripadnici Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO obilježili su danas, 23. studenoga 2012. godine u vojarni Zemunik Dan postrojbe i 21. obljetnicu osnutka i djelovanja.


Svečanosti su nazočili aktivni pripadnici Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, dosadašnji i umirovljeni djelatnici, zapovjednici eskadrile od njezinog utemeljenja 1991. godine do sada i predstavnici drugih postrojbi OS RH.

U ime zapovjednika HRZ i PZO brigadnog generala Dražena Ščurija čestitku je uputio zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Karol Lučan.    

Eskadrila aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a je prva hrvatska zrakoplovna postrojba osnovana na zadarskom području koja se tijekom Domovinskog rata sustavno razvijala i ustrojavala s težišnom zadaćom školovanja hrvatskih vojnih pilota. U prvim godinama selekcijsko letenje i temeljna obuka provodili su se na avionima UTVA-75 dok danas eskadrila raspolaže sa 20 Pilatusa PC-9 M i 5 ZLIN-ova 242 L.

U osvrtu na proteklo razdoblje obnašatelj dužnosti zapovjednika eskadrile bojnik Nenad Hasnek istaknuo je kako je eskadrila "rađaonica" cjelokupnog HRZ i PZO obzirom da svi piloti svoje prve i osnovne letačke korake uče i usavršavaju u ovoj eskadrili. Također, Eskadrila aviona stvara kvalitetan letački kadar za popunu borbene i protupožarne eskadrile, a u eskadrili djeluje i "reprezentacija" HRZ i PZO - akrobatska grupa "Krila Oluje". Dodatnu dimenziju spremnosti eskadrila je dobila i kroz nastup pilota Ivana Krizmana na natjecanju za najspremnijeg pripadnika OS RH gdje je Krizman zauzeo drugo mjesto. Kao posebnu zanimljivost bojnik Hasnek je istaknuo ostvareni nalet na avionima Pilatus PC-9 koji se približava jubilarnom 50 000-om satu što će se obilježiti tradicionalnim bojanjem jednog Pilatusa u posebnim bojama.

U presjeku najvažnijih aktivnosti u prošloj godini bojnik Hasnek je uz školovanje kadeta i pilota  posebno istaknuo značenje međunarodnih aktivnosti eskadrile u kojima se prepoznaje i potvrđuje visoka osposobljenost hrvatskih vojnih pilota  i kvaliteta sustava školovanja kroz koje prolaze piloti od selekcijskog letenja do osposobljavanja za nastavnike letenja. Eskadrila kontinuirano pruža potporu u obuci i ostalim aktivnostima drugim postrojbama OS RH među kojima je i zračni nadzor Pilatusima u sustavu Obalne straže. Bojnik Hasnek je također istaknuo vrijednosti i razinu održavanja zrakoplovne tehnike koju provode zrakoplovni tehničari u prvom stupnju održavanja. "Upravo na kvaliteti, visokoj razini obučenosti i zajedničkom timskom duhu pilota i naših zrakoplovnih tehničara razvijat ćemo i jačati Eskadrilu aviona i u budućnosti", poručio je bojnik Hasnek.



Priopćenja