22. vojno-redarstveno hodočašće u Lourdes

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/plakat_lurd_14_c.jpg

U organizaciji Vojnog ordinarijata u RH 640 pripadnika Oružanih snaga RH i policije krenulo je u utorak, 13. svibnja 2014., na tradicionalno 22. vojno-redarstveno hodočašće u Lourdes, gdje će se uključiti u 56. međunarodno vojno hodočašće.

Vojno-redarstveno hodočašće održava se od 13. do 20. svibnja u Lourdesu, pod geslom "Sluge Krista - sluge mira", a uoči polaska 13 autobusa s hrvatskim hodočasnicima služeno je misno slavlje u crkvi Sv. Križa na Sigetu, koje je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac. U svojoj propovijedi mons. Jezerinac podsjetio je na simbolični značaj lourdskog svetišta u izgradnji mira u poslijeratnoj Europi.

Zapovjednik hodočašća brigadni general Mladen Fuzul, zamjenik zapovjednika HKoV-a, odao je počast poginulim braniteljima te je rekao kako su hrvatski vojnici u Lourdesu uvijek prepoznatljivi i uživaju poštovanje tijekom svih godina sudjelovanja.
Kao i svake godine, u sklopu hodočašća će se održati polaganje vijenaca za sve poginule vojnike u svim ratovima te nastupi vojnih orkestara u vojnom kampu i gradu.

U nacionalnom dijelu programa za hrvatske hodočasnike organizirat će se misa pred Spiljom ukazanja, križni put s paljenjem svijeća i misa u bazilici Sv. Krunice te misa za slavenske narode u bazilici Pia X. Hrvatski hodočasnici sudjelovat će i u Marijanskoj procesiji, a na hodočašću tradicionalno sudjeluju Orkestar Oružanih snaga RH i Klapa HRM "Sveti Juraj", koji će zajedno s vojnim orkestrima i sastavima drugih zemalja u Lourdesu uveličati susrete hodočasnika iz Europe i svijeta.



Priopćenja