Hrvatska prvi put na sjednici Upravljačkog odbora EDA-e

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/tn_MORH_208x139-50.jpg

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno zamjenicom ministra obrane Višnjom Tafrom  sudjelovalo je danas, 19. studenog 2012. godine, u Bruxellesu, Kraljevina Belgija, na sastanku Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara obrane Europske unije te na radnom ručku ministara obrane i ministara vanjskih poslova.


Ministarski sastanak započeo je sjednicom Upravljačkog odbora Europske obrambene agencije (European Defence Agency - EDA), na kojem je Republika Hrvatska, kao još uvijek nečlanica EU, sudjelovala po prvi put. Na sastanku se raspravljalo o smjernicama za budući rad EDA-e te o predloženom Kodeksu ponašanja za udruživanje i dijeljenje sposobnosti (Code of Conduct on Pooling and Sharing). Tijekom sastanka izvršna direktorica EDA-e Claude-France Arnould izvijestila je ministre obrane o razvoju koncepta udruživanja i dijeljenja te o napretku u razvoju pojedinih projekata ove Inicijative.

U nastavku, na sastanku Vijeća za vanjske poslove ministri obrane raspravljali su o razvoju europske obrambene industrije te o daljnjem tijeku operacija koje EU provodi uz Rog Afrike (EUTM Somalija i EU NAVFOR Atalanta) i u operaciji EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini.

U pogledu operacije Atalanta pozdravljen je napredak u provedbi zadaća operacije te smanjeni opseg napada i uspješnosti piratskog djelovanja. Ministri su pozdravili i Odluku Vijeća o produljenju mandata do prosinca 2014. godine te proširivanje područja operacije na zračni prostor iznad Somalije i unutarnje vode što je omogućilo poduzimanje robusnijih akcija na moru, kao i uništavanje piratskih uporišta na kopnu. U pogledu djelovanja EU u obuci somalijskih snaga sigurnosti pozdravljen je postignuti napredak u integriranju polaznika obuke u somalijske sigurnosne snage te najava nove Odluke Vijeća o produljenju i izmjeni mandata koja bi se trebala usvojiti do kraja ove godine. U pogledu operacije Althea u BiH pozdravljena su ukupna postignuća operacije te se raspravljalo o modalitetima daljnjeg djelovanja međunarodne zajednice u BiH.

Na radnom ručku ministri obrane i vanjskih poslova EU zajednički su razgovarali o o pripremama zaključaka za sastanak Europskog vijeća u prosincu 2013. te o situaciji u Maliju. Ocijenjeno je kako je stanje u Maliju vrlo zabrinjavajuće, i to ne samo s humanitarnog, već i sa sigurnosnog aspekta te kako ozbiljnost situacije iziskuje žurno djelovanje i koordinaciju međunarodne zajednice.



Priopćenja