Ministar Kotromanović u New Yorku s visokim dužnosnicima UN-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/un_16102012_v.jpg

Ministar obrane Ante Kotromanović u sklopu službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenim narodima od 13. do 18. listopada 2012. u New Yorku je održao nekoliko sastanaka s visokim dužnosnicima UN-a, raspravivši brojna pitanja koja se tiču doprinosa Ministarstva obrane mirovnim misijama i operacijama UN-a.


Ministar Kotromanović susreo se s pomoćnikom glavnog tajnika za ljudska prava i načelnikom Ureda visokog povjerenika za ljudska prava u New Yorku prof.dr.sc. Ivanom Šimonovićem te sa posebnom savjetnicom i pomoćnicom glavnog tajnika UN-a za razvoj civilnih kapaciteta, Sarah Cliffe. Tema sastanaka bili su civilni kapaciteti u mirovnim misijama i operacijama UN-a te uloga, razvoj i doprinos hrvatskog obrambenog sustava u ovoj inicijativi. Naime, UN je nedavno pokrenuo projekt pod nazivom CAPMATCH u okviru kojega civilni mehanizmi zemalja članica pružaju potporu post-konfliktnim i tranzicijskim zemljama u njihovoj institucionalnoj obnovi, društvenom i gospodarskom razvoju te izgradnji mira. Republika Hrvatska uključila se u sustav CAPMATCH u kolovozu 2012. u području pravosuđa, branitelja i financija, a Ministarstvo obrane također je zainteresirano za uključenje u ovu inicijativu i proširenje svoje potpore razvoju civilnih kapaciteta, koja je danas svedena uglavnom na obuku državnih službenika drugih resora za operacije potpore miru.

Također, ministar Kotromanović sastao se i s podtajnikom UN-a za mirovne operacije Hervéom Ladsousom, a tijekom sastanka istaknuta je predanost Hrvatske angažmanu u međunarodnim misijama i operacijama UN-a u kojima je prisutna od 1999. godine. Naglasak je bio na sudjelovanju Hrvatske u mirovnoj misiji UNDOF na Golanskoj visoravni i izazovima s kojima se misija susreće s obzirom na trenutnu sirijsku krizu. U mirovnoj misiji UNDOF trenutno sudjeluje 95 pripadnika Oružanih snaga RH, a u susjednoj misiji UNIFIL u Libanonu  jedan časnik OS RH, zbog čega je Hrvatska neposredno zainteresirana za stanje sigurnosti na Bliskom istoku.

Tijekom svog boravka u New Yorku, ministar Kotromanović nazočio je i Svetoj misi u Crkvi sv. Ćirila i Metoda na Manhattnu nakon koje se susreo s predstavnicima hrvatske iseljeničke zajednice.

U sklopu službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama ministar Kotromanović u Washingtonu će se susresti s američkim ministrom obrane Leonom Pannetom.



Priopćenja