Pripadnik HRM-a upućen u mirovnu misiju UN-a u Zapadnoj Sahari

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/sahara_13082012_v.jpg

Pripadnik Hrvatske ratne mornarice, kapetan korvete Vlade Zoko upućen je u mirovnu misiju UN-a MINURSO, u Zapadnoj Sahari – (Mission for the referendum in Western Sahara), u svojstvu vojnog promatrača tijekom godine dana.


Time se nastavlja aktivno sudjelovanje pripadnika Hrvatske ratne mornarice kao vojnih promatrača u ovoj mirovnoj misiji UN-a. Misija je pokrenuta s ciljem praćenja i nadziranja primirja te organizacije i osiguranja provedbe slobodnog i poštenog referenduma.

Kapetan korvete Vlade Zoko rođen je 19. lipnja 1966. godine u Dugobabama, Klis. Pripadnik je Oružanih snaga Republike Hrvatske od 1991. godine. Magistrirao je na Sveučilištu u Splitu te stekao zvanje magistra pomorskog prometa, a u Hrvatskom vojnom učilištu završio je Zapovjedno stožernu školu “Blago Zadro”. Tijekom službe u HRM je obnašao niz zapovjednih dužnosti na brodovima Flotile HRM i Obalne straže RH, trenutno je na dužnosti zamjenika zapovjednika divizijuna Obalne straže RH.

Za svoj dosadašnji rad kapetan korvete Zoko pohvaljen je od Ministra obrane RH, a od načelnika GS OS RH je pohvaljen i nagrađen.

Republika Hrvatska sudjeluje u području mirovne misije MINURSO od prosinca 2002. godine, a pripadnici Hrvatske ratne mornarice od 2003. godine.



Priopćenja