Dok traje obuka pilota Rafalea, Airpolicing privremeno će obavljati mađarski Gripeni i talijanski Eurofighteri

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2020/05/morh-1024x607.jpg

Zadaća dežurnog borbenog dvojca privremeno će se obavljati iz zrakoplovnih baza Italije i Mađarske, kao što su to činile i ostale članice NATO-a u prijelaznom razdoblju

Kao što je Ministarstvo obrane već izvještavalo, zaštitu suvereniteta hrvatskog zračnog prostora provode hrvatski višenamjenski borbeni avioni Rafale, ali privremeno Rafalei ne formiraju dežurni borbeni dvojac kako se ne bi utjecalo na intenzitet obuke pilota i sigurnost letenja te nepotrebno trošili materijalni, personalni i financijski resursi.

Kako bi se osigurala neometana obuka pilota Rafalea, zadaća dežurnog borbenog dvojca privremeno će se obavljati iz zrakoplovnih baza susjednih savezničkih zemalja Italije i Mađarske. Ministarstvo obrane je u ranijim odgovorima medijima najavilo da će se to činiti nakon potpisivanja bilateralnog sporazuma (Technical Arrangement) na razini oružanih snaga, što su činile i druge članice NATO-a u prijelaznom razdoblju.

Taj su sporazum prošli mjesec u ime ministarstava obrane potpisali zapovjednici ratnih zrakoplovstava, a primjena samog sporazuma očekuje se do kraja godine.

Do primjene tog sporazuma, kao što smo već izvještavali, dežurni borbeni dvojac formiraju MIG-ovi.

Kada se od kraja ove godine mirnodopska zadaća borbenog dvojca bude obavljala iz zrakoplovnih baza Italije i Mađarske, to ne iziskuje nikakave dodatne troškove za Republiku Hrvatsku, dakle to se ne plaća. Predmetne zadaće onda će obavljati talijanski Eurofighteri i mađarski Gripeni.

Podsjetimo, zračni prostor Republike Hrvatske integralni je dio savezničkog zajedničkog sustava nadzora i zaštite zračnog prostora. Potpisanim dokumentom (Transfer Of Authority – TOA) na razini oružanih snaga 2009., Republika Hrvatska je, kao i ostale NATO snage protuzračne i proturaketne obrane, prihvatila Air Policing kao mirnodopsku zadaću nadzora i zaštite zračnog prostora koja uključuje zračno motrenje i navođenje, zapovijedanje i nadzor u zraku te odgovarajuća sredstva protuzračne obrane (lovački avioni).

Objava Dok traje obuka pilota Rafalea, Airpolicing privremeno će obavljati mađarski Gripeni i talijanski Eurofighteri pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja