Nabava novih zrakoplova važna za jačanje hrvatske sposobnosti protupožarne zaštite

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/03/2023-03-23-vlada-hr-9-1024x683.jpg
Nabava novih zrakoplova važna za jačanje hrvatske sposobnosti protupožarne zaštite | Foto: Vlada RH/ D. Galić

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na potpisivanju Ugovora za nabavku protupožarnih zrakoplova

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković potpisao je ugovor s tvrtkom Canadian Commercial Corporation za nabavku vatrogasnih zrakoplova, koje je održano danas, 25. ožujka 2024. u Banskim dvorima u Zagrebu, vrijednih 105 milijuna eura, istaknuo važnim za našu zemlju i njezino jačanje sposobnosti protupožarne zaštite, kazavši kako je Hrvatska jedna od svega 10-ak zemalja u svijetu koje trenutno u okviru svoje flote imaju zrakoplove Canadair.

Istaknuo je da će nabava novih zrakoplova osnažiti države Mediterana te će Europska unija, uz Kanadu i Sjedinjene Američke Države, biti najsnažnija i najsposobnija za borbu protiv požara.

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i potpredsjednica tvrtke Canadian Commercial Corporation Diane Montambault potpisali su ugovor za nabavku vatrogasnih zrakoplova.

Svečanosti je prisustvovao i povjerenik Europske komisije za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janez Lenarčič, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić i veleposlanica Kanade u Republici Hrvatskoj Jesica Blitt.

Obrativši se nazočnima, predsjednik Vlade je podsjetio kako je Hrvatska vatrogasna zajednica u mandatu ove Vlade podignuta na razinu središnjeg državnog ureda, izdvojivši i novi Zakon o vatrogastvu, te velika financijska ulaganja u hrvatske sposobnosti protupožarne zaštite.

Podsjetio je i na velike investicije u novu opremu i nova vatrogasna vozila, kao i na izgrađeni centar za trening i edukaciju vatrogasaca u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koji je dio projekta prekogranične suradnje između Hrvatske i Italije, dodavši da ga je u rujnu prošle godine posjetila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Svaki zrakoplov vrijedan nešto više od 50 milijuna eura

Poručio je da je današnji događaj važan za Hrvatsku i za njezino jačanje sposobnosti protupožarne zaštite, naglasivši kako je naša zemlja jedna od svega 10-ak država u svijetu koje trenutno u okviru svoje flote imaju zrakoplove Canadair.

Dodao je kako je Hrvatska, zajedno s brojnim drugim državama Europske unije, prije svega Grčkom, Italijom, Španjolskom, Portugalom i Francuskom, radila na nabavi novih zrakoplova, na čemu je zahvalio povjereniku Europske komisije za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janezu Lenarčiču, kazavši kako je odradio sjajan posao u okviru Europske komisije.

Istaknuo je da je broj narudžbi europskih zemalja takav da se kompaniji De Havilland komercijalno isplati pokrenuti novu proizvodnju.

Pohvalio je i znatno veću sposobnost novih zrakoplova, koji će imati kapacitete od po šest tona vode, što će omogućiti brže gašenje požara.

Plenković je kazao i da je svaki zrakoplov vrijedan nešto više od 50 milijuna eura, naglasivši kako su u stopostotnom iznosu financirani europskim sredstvima, čime će se broj hrvatskih zrakoplova povećati sa šest na osam.

Hrvatska važan regionalni akter u borbi protiv požara

Postojećih pet kanadera je kontinuirano u funkciji, a jedan se koristi za rezervne dijelove, pojasnio je predsjednik Vlade, rekavši da bi ovom nabavkom imali sedam funkcionalnih zrakoplova.

Kazao je kako su hrvatski kanderi relativno mladi s obzirom na starost flote u nekim drugim zemljama, što nas čini, kako je naglasio, ne samo dodatno osnaženima za protupožarnu aktivnost u Hrvatskoj, nego i važnim regionalnim akterom.
Dodao je da je Hrvatska svoju sposobnost u borbi protiv požara pokazala mnogo puta pružajući potporu zemljama članicama Europske unije, ali i drugim državama poput Bosne i Hercegovine, Turske i Izraela, posebno istaknuvši požrtvovnost hrvatskih pilota, tehničara i vojnika.

Naglasio je da će nabava novih kanadera osnažiti države Mediterana te će Europska unija, uz Kanadu i Sjedinjene Američke Države, biti najsnažnija i najsposobnija za borbu protiv požara.

Istaknuo je ključnom veliku komplementarnost djelovanja Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske vojske, vatrogastva, Hrvatske gorske službe spašavanja i svih drugih aktera u brzoj i učinkovitoj zaštiti ljudi i materijalnih dobara.
Rekao je i da su rezultati Hrvatske puno bolji otkad su sve sastavnice domovinske sigurnosti stavljene u funkciju borbe protiv elementarnih nepogoda, dodavši da su ubrzane klimatske promjene tema koja će redovito biti na dnevnom redu kriznog upravljanja svih vlada na razini Europske unije, ali i globalno.

U svibnju isporuka dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell

“Zajedno smo krenuli u ovaj višegodišnji proces pregovora i došli do cilja. U razdoblju pred nama očekujemo početak proizvodnje i siguran sam da ćemo time ojačati naše kapacitete i spremnost u borbi protiv požara”, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kazao je da se u svibnju očekuje isporuka i dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell 412EPX, s modulima za medicinsku evakuaciju i traganje i spašavanje, koji će se koristiti za potrebe akcija spašavanja civilne zaštite i HGSS-a te hitnih medicinskih letova, a financirani su europskim sredstvima.

Potpredsjednica tvrtke Canadian Commercial Corporation Diane Montambault istaknula je današnje potpisivanje ugovora prekretnicom u odnosima Hrvatske i Kanade.

Veleposlanica Kanade u Republici Hrvatskoj Jesica Blitt naglasila je da nabava novih zrakoplova važan korak u jačanju kapaciteta Europske unije za borbu protiv požara, zaštiti života i imovine te očuvanju okoliša.

Povjerenik Europske komisije za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janez Lenarčič istaknuo je da će Europljani, zahvaljujući ovoj nabavi, biti sigurniji u okolnostima klimatskih promjena.

 

Objava Nabava novih zrakoplova važna za jačanje hrvatske sposobnosti protupožarne zaštite pojavila se prvi puta na MORH.

  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53610096612_f4b7f99d1f_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53611183763_6f4e237204_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53611421165_1f005d49af_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53610096557_626e44863f_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53611183693_39c51e77e2_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53611421130_d98a910cb1_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53610096527_94811659c2_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53611183688_abff3de7b1_o.jpg


Priopćenja