Saborski Odbor za obranu jednoglasno za imenovanje generala Kundida novim načelnikom Glavnog stožera OSRH

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/03/2024-03-01-kundid-saborski-odbor-1024x683.jpg
Saborski Odbor za obranu jednoglasno za imenovanje generala Kundida novim načelnikom Glavnog stožera OSRH | Foto: MORH/ F. Klen

Odbor za obranu Hrvatskog sabora na sjednici održanoj u petak 1. ožujka 2024. godine, dao je jednoglasno pozitivno mišljenje na prijedlog Vlade Republike Hrvatske za imenovanje general-pukovnika Tihomira Kundida novim načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Također, na istoj sjednici saborski Odbor podržao je prijedlog Vlade RH za razrješenje admirala Roberta Hranja dužnosti načelnika Glavnog stožera OS RH radi isteka mandata.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić rekao je ovom prilikom kako je procedura za razrješenje i imenovanje načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske propisana Zakonom o obrani.

“U skladu sa propisanom zakonskom procedurom Vlada Republike Hrvatske na jučerašnjoj sjednici utvrdila je prijedlog za razrješenje dosadašnjeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga admirala Roberta Hranja, zbog isteka mandata i prijedlog za imenovanje general-pukovnika Tihomira Kundida novim načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske”, rekao je ministar istaknuvši kako general-pukovnik Tihomir Kundid trenutačno obnaša dužnost zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, najveće grane Hrvatske vojske, da je sudionik Domovinskoga rata i da je obnašao niz zapovjednih dužnosti u Hrvatskoj vojsci za što je bio promaknut u svojoj profesionalnoj karijeri, odlikovan i pohvaljivan.

Ministar je čestitao generalu Kundidu, budućem načelniku Glavnog stožera OS RH na svemu što je do sada učinio i iskazao zadovoljstvo odgovornošću i shvaćanjem ozbiljnosti situacije imenovanja načelnika GS OSRH. “Kada govorimo o politici, politika se dogovorila i bez komplikacija koje smo inače navikli gledati ovo imenovanje odradila je onako kako očekuje i Hrvatska vojska i hrvatska javnost. Svjesni smo ozbiljnosti ove funkcije koju će general-pukovnik u sljedeće četiri godine obnašati”, rekao je ministar. Ministar Anušić rekao je kako smatra da je napravljen dobar posao i zaključio: “Svi zajedno, general i ja kao ministar sa Vladom RH, krećemo u ono što je u ovom trenutku za OS RH prijeko potrebno, a to je modernizacija i personalnu obnovu odnosno popunjavanje Oružanih snaga RH”.

Člankom 7. stavkom 1. točkom 8. Zakona o obrani propisano je da načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga imenuje Predsjednik Republike na prijedlog Vlade i nakon pribavljenog mišljenja Odbora za obranu Hrvatskoga sabora. Također, Člankom 7. stavkom 1. točkom 9. Zakona o obrani propisano je da Predsjednik Republike razrješuje dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga izravno ili na prijedlog Vlade i nakon pribavljenog mišljenja Odbora za obranu Hrvatskoga sabora.

Nakon pozitivnog mišljenja saborskog Odbora, prijedlog za imenovanje generala Kundida novim načelnikom Glavnog stožera upućuje se Predsjedniku Republike Hrvatske i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga RH koji donosi odluku o imenovanju. Nakon toga, slijedi tehnička procedura primopredaje dužnosti između dosadašnjeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja i novoizabranog generala Kundida.

Biografija generala Tihomira Kundida

General-pukovnik Tihomir Kundid na mjesto načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH dolazi s dužnosti zapovjednika Hrvatske kopnene vojske.

Rođen je 1969. godine u Varaždinu. Završio je Fakultet strojarstva te poslijediplomski studij na Fakultetu organizacije i informatike, Sveučilišta u Zagrebu. Završio je Naprednu časničku školu kao najbolji polaznik, Zapovjedno-stožernu školu, Ratnu školu “Ban Josip Jelačić” i Canadian Forces Language School.

U obranu Republike Hrvatske dragovoljno se uključio u prosincu 1990., a 1991. postaje pripadnik Specijalne policije MUP RH. Nakon toga ulazi u sastav 2. gardijske brigade “GROMOVI” gdje ostaje do 2007. godine. U 2. gardijskoj brigadi obnašao je niz odgovornih i zapovjednih dužnosti.

Tijekom svoje karijere za profesionalno izvršavanje zadaća i ostvarene iznadprosječne rezultate u radu više puta je pohvaljivan i nagrađivan te odlikovan nizom odličja: Spomenicom Domovinskog rata, Spomenica domovinske zahvalnosti za 5 i 15 godina, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, Redom bana Josipa Jelačića, Redom Nikole Šubića Zrinskog i medaljama “Bljesak”, “Oluja” i “Iznimni pothvati”, “Zlatnom medaljom Hrvatske vojske” te “Medaljom za pomoć civilnim institucijama”.

Objava Saborski Odbor za obranu jednoglasno za imenovanje generala Kundida novim načelnikom Glavnog stožera OSRH pojavila se prvi puta na MORH.

  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53561462820_9a3cf990e9_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53561018556_2dde834e8c_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53561218158_7c44d52189_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53561218168_1fc51b2988_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53561218163_0acddd190f_o.jpg


Priopćenja