Svečano obilježena 30. obljetnica ustrojavanja 1. hrvatskog gardijskog zbora i Dan Počasno-zaštitne bojne

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/02/2024-02-23-obljetnica-pzb-1024x683.jpg
Svečano obilježena 30. obljetnica ustrojavanja 1. hrvatskog gardijskog zbora i Dan Počasno-zaštitne bojne | Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske

Pripadnici Počasno-zaštitne bojne bili su elitni vojnici i donosili prevagu u obrani i oslobađanju Hrvatske, a danas je Počasno-zaštitna bojna moderna i elitna postrojba koja ima izuzetno važne zadaće

U vojarni “1. hrvatski gardijski zbor” na Tuškancu u petak 23. veljače 2024. svečano je obilježena 30. obljetnica ustrojavanja 1. hrvatskog gardijskog zbora i Dan Počasno-zaštitne bojne.

Izaslanik predsjednika Vlade RH državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop prisjetio se početaka ove postrojbe u kojoj su se našli prekaljeni ratnici, pripadnici specijalnih postrojbi Glavnog stožera Hrvatske vojske sa zadaćom osiguranja predsjednika Republike Hrvatske i institucija hrvatske države, ali i niza najsloženijih zadaća tijekom Domovinskog rata.

“Bili ste elitni vojnici sa zadaćom više i donosili ste prevagu u teškim borbama u obrani i oslobađanju hrvatskih prostora. Djelovali ste rame uz rame s gardijskim brigadama znajući da naš naraštaj ima povijesnu prigodu ostvariti jednom za svagda želju generacija Hrvata za slobodnom, prosperitetnom i jakom Republikom Hrvatskom,” rekao je državni tajnik Jakop.

Predsjednik RH Zoran Milanović poručio je pripadnicima ove postrojbe da teže ka najvišim postignućima, ali da nikada ne zaborave da uz to ide i svijest o tome tko su, što su, odakle su i gdje pripadaju.

“Jedino ako je tebi stalo, naša zemlja može naprijed i može opstati,” poručio je Milanović.

Govoreći o pripadnicima Počasno-zaštitne bojne kao o vojnoj eliti, predsjednik je ukazao kako je elita u vojsci odabrana jer ona ne može nastajati bez kriterija, ona se mjeri i po njoj se ravna.

“Elita u vašem slučaju je elita koja se okupljala u najtežim trenucima hrvatske povijesti. Srce junačko je bio glavni kriterij odabira onih koji su otišli u rat 1991. godine, vođeni i pod palicom malog broja dobrih ljudi”, rekao je predsjednik Milanović.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Hranj ovom prilikom je rekao: “Danas je Počasno zaštitna bojna moderna, elitna postrojba koja ima izuzetno važne zadaće, a njeni pripadnici moraju imati posebna znanja, vještine i psihofizičke sposobnosti da bi mogli te zadaće obavljati.”

U prigodnom obraćanju zapovjednik Počasno-zaštitne satnije brigadir Tihomir Zebec rekao je kako je ova značajna obljetnica i Dan Počasno zaštitne bojne prilika za prisjetiti se lijepih trenutaka i događaja, prijašnjih pripadnika postrojbe kako iz 1. hrvatskog gardijskog zbora tako i Počano-zaštitne bojne koji su svojim radom, vojničkim životom, časnom i uzornom službom utkali sebe u postrojbu i pridonijeli njezinom razvoju i dostignutim sposobnostima.

“Iznad svega prisjećamo se s posebnim pijetetom 76 vitezova 1. hrvatskog gardijskog zbora i heroja Domovinskog rata koji su dali sve od sebe položivši svoje živote na Oltar domovine,” rekao je zapovjednik te naglasio da Počasno-zaštitna bojna danas ima vrlinu i snagu u sinergiji koja je postignuta znanjem i iskustvom te zajedništvom pripadnika.

Uz bivše i sadašnje pripadnike postrojbe proslavi su nazočili i brojni uzvanici, među kojima i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade RH državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, predstojnik Ureda Predsjednika RH Orsat Miljenić i mnogi drugi.

Podsjetimo, Počasno-zaštitna bojna pristožerna je postrojba Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zadužena za izvršavanje počasno-ceremonijalnih zadaća za potrebe državnog i vojnog vrha te zadaće zaštite i osiguranja vrhovnog zapovjednika. Postrojba odražava povijesni slijed 1. hrvatskog gardijskog zbora, čiji su pripadnici sudjelovanjem u Domovinskom ratu dali značajan doprinos ostvarenju hrvatskog povijesnog sna o samostalnoj i suverenoj državi.

Objava Svečano obilježena 30. obljetnica ustrojavanja 1. hrvatskog gardijskog zbora i Dan Počasno-zaštitne bojne pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja