Odluka Vlade RH o prelasku državne granice oružanim snagama zbog provedbe obuke i vježbi

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/01/2024-01-11-vlada-rh-1024x681.jpg
Foto: Arhiva MORH/ Vlada RH

Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga Republike Hrvatske zbog sudjelovanja na zajedničkoj obuci i vježbama 2024. godine, na sjednici održanoj u četvrtak 18. siječnja 2024. godine.

Istaknuvši kako pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju na obuci i vježbama u cilju daljnjeg razvijanja operativnih sposobnosti, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop pojasnio je kako se ovom Odlukom odobrava prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi sudjelovanja u 47 vježbi s oružanim snagama država saveznica u inozemstvu te prelazak granice oružanim snagama država saveznica radi održavanja dviju obučnih aktivnosti i 20 vježbi u Hrvatskoj.

Od većih vježbi koje su planirane u 2024. godini u Republici Hrvatskoj, državni tajnik je istaknuo vježbe “STABILNOST 24” i “LIFT 24”. Vježba “STABILNOST 24” održat će se travnju radi uvježbavanja i ocjenjivanja dijelova Hrvatske vojske za razmještaj u područje operacije snaga deklariranih u borbenu strukturu vodećih nacija u okviru NATO i EU inicijativa. Vježba “LIFT 24” provodit će se u svibnju i lipnju u cilju uvježbavanja i osposobljavanja Hrvatske vojske za pružanje logističke potpore i provedbu potpore zemlje domaćina.

Od vježbi u inozemstvu istaknuo je vježbu “ADRION 24” koja će se provoditi u svibnju i lipnju u Helenskoj Republici radi uvježbavanja NATO procedura za planiranje i provedbu mornaričkih operacija odgovora na krize te vježbu “STRONG BASTION 24” čija provedba je planirana u listopadu i studenome u Slovačkoj Republici radi povećanja operativne sposobnosti Zapovjedništva Međunarodne divizije – Centar.

Objava Odluka Vlade RH o prelasku državne granice oružanim snagama zbog provedbe obuke i vježbi pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja