Vlada RH o povećanju dobne granice vojnicima/mornarima za prestanak djelatne vojne službe

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/12/2023-11-16-ivan-anusic-vlada-arhiva-1024x683.jpg
Foto: Arhiva MORH/ J. Kopi

Vlada Republike Hrvatske na 277. sjednici održanoj u četvrtak 28. prosinca 2023. godine usvojila je Prijedloge uredbe o izmjeni Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske kojima se vojnicima i mornarima povećava dobna granica za prestanak djelatne vojne službe kako bi im se omogućio odlazak iz vojnog sustava uz ostvarivanje prava na mirovinu.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić je istaknuo: “Od početka mandata ove Vlade, fokus rada u Ministarstvu obrane je na čovjeku kao središtu obrambenog sustava te su donesene brojne mjere za poboljšanje materijalnih prava i uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika”.

Naime, prema trenutačno važećem Zakonu o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, vojnici i mornari po sili zakona moraju s 45 godina života napustiti djelatnu vojnu službu, čime dio njih ne može ostvariti pravo na mirovinu po propisima za djelatne vojne osobe.

U tom kontekstu ministar Anušić je pojasnio: “Predlaže se povećanje dobne granice na 50 godina života za tu kategoriju vojnog osoblja, kako bi i te vojne osobe po izlasku iz obrambenoga sustava imale mogućnost ostvarivanja prava na mirovinu. Na taj bi im se način ujedno omogućila tranzicija i prilagodba na život u civilnoj zajednici. Radi populariziranja dragovoljnog vojnog osposobljavanja, prijma i ostanka u vojnoj službi i ovime se rješava jedna od prioritetnih potreba”, zaključio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić.

Objava Vlada RH o povećanju dobne granice vojnicima/mornarima za prestanak djelatne vojne službe pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja