Sastanak potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića s veleposlanikom Mađarske Csabom Demcsákom

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/12/2023-12-20-madarska-1024x681.jpg
Sastanak potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića s veleposlanikom Mađarske Csabom Demcsákom | Foto: MORH/ F. Klen

Mađarska je naš susjed i saveznik i zato je važno nastaviti kontinuirano graditi našu sigurnosno-obrambenu suradnju na korist obje zemlje, poručuje ministar Anušić

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sa suradnicima se u srijedu 20. prosinca 2023. u Ministarstvu obrane sastao s veleposlanikom Mađarske Csabom Demcsákom.

Na sastanku je istaknuto kako su Hrvatska i Mađarska partnerske zemlje sa razvijenom gospodarskom i obrambenom suradnjom. U pogledu suradnje u obrani, sugovornici su se složili kako se odvija u svim funkcionalnim područjima oružanih snaga te u okviru zajedničkog angažmana u međunarodnim organizacijama, misijama i operacijama.

“Mađarska je naš susjed i značajan saveznik, što je vidljivo kroz bogatu bilateralnu obrambenu suradnju koja se provodi u brojnim funkcionalnim područjima, od suradnje zrakoplovnih, specijalnih i kopnenih snaga, u području logistike te znanosti i vojne izobrazbe.Radujem se našim budućim dijalozima i zajedničkim naporima na osiguravanju sigurne budućnosti za obje naše zemlje”, rekao je ministar Anušić.

Ministar Anušić i veleposlanik Demcsák pohvalili su izvrsnu suradnju hrvatskih i mađarskih oružanih snaga u Međunarodnom divizijskom zapovjedništvu Centar (MND-C) u Mađarskoj, Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga u Zemuniku, te NATO aktivnosti ojačane budnosti u Mađarskoj kao temeljnim oblicima suradnje u okviru NATO-a. Osim toga, istaknuto je kako postoje i drugi multilateralni oblici suradnje, prije svega u okviru Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – CEDC.

Na sastanku se razgovaralo i o aktualnim sigurnosnim izazovima u svijetu, prije svega o situaciji u Ukrajini i Pojasu Gaze, ali i o posljedicama koje je ruska agresija na Ukrajinu imala na europsku sigurnosnu arhitekturu i trendove u obrani i kapacitetima obrambene industrije. Pritom je ministar Anušić istaknuo hrvatske stavove koji podupiru neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine te pravo Države Izrael na samoobranu, a u kontekstu prostora u blizini Hrvatske dodao: “Jugoistočna Europa ostaje naš prioritet. Sigurnosni izazovi izvan tog prostora, ali i oni u njemu kontinuirano utječu na stabilnost hrvatskog okruženja. Hrvatska će se nastaviti dosljedno zalagati za stabilnost i euroatlantsku budućnost svih zemalja u regiji”. U tom smislu, dodao je, kako u cilju osiguranja stabilnosti i sigurnosti Hrvatska vojska zajedno s mađarskim vojnicima sudjeluje u NATO operaciji KFOR u Republici Kosovo koja je od iznimne važnosti za stabilnost čitave regije.

Sastanku su nazočili i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i vojni izaslanik Mađarske brg Zsolt Ottó Hajgató.

Sastanak potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića s veleposlanikom Mađarske Csabom Demcsákom | Foto: MORH/ F. Klen

Objava Sastanak potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića s veleposlanikom Mađarske Csabom Demcsákom pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja